Ruim dertig procent meer importbruiden naar Nederland

algemeen
2021
10 jun '09
De importbruiden komen minder vaak uit Turkije en Marokko.

Het aantal buitenlandse partners dat naar Nederland komt, is vorig jaar na een jarenlange daling met ruim dertig procent toegenomen.

De importbruiden komen minder vaak uit Turkije en Marokko, maar vaker uit Irak, Somalië en Afghanistan. Dat meldt de Volkskrant woensdag. De strengere regels voor gezinshereniging, die eind 2004 werden ingevoerd, leken aanvankelijk te leiden tot een daling van het aantal importbruiden. Maar deze daling is inmiddels omgebogen in een stijging, zegt minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA).

Strengere eisen
De strengere inkomens- en leeftijdseisen voor het laten overkomen van een partner van buiten de Europese Unie gelden sinds november 2004. Om een verblijfsvergunning te krijgen, moeten beide partners ten minste 21 jaar zijn -voorheen was dat 18 jaar- en moet de partner die al in Nederland woont een 'duurzaam' en zelfstandig inkomen hebben van tenminste 120 procent van het minimuminkomen; dat was 100 procent. Onderzoek van het ministerie van Justitie liet vorige maand nog zien dat de strengere eisen hadden geleid tot een afname van het aantal importbruiden met bijna veertig procent.

Nieuwe maatregelen
Deze cijfers hadden echter betrekking op de periode tussen juli 2003 en maart 2006. Na een inventarisatie en analyse van de cijfers over 2008 staat nu vast dat de strengere regels 'onder de huidige omstandigheden niet toereikend' zijn, zegt Van der Laan. De bewindsman kondigt maatregelen aan om de stijging tegen te gaan. Vooral door de toename van het aantal importbruiden laten de migratiecijfers over 2008 een trendbreuk zien, schrijft de krant. Sinds 2003 kende Nederland een vertrekoverschot, waarbij meer mensen het land verlaten dan binnenkomen, maar vorig jaar werd het tij gekeerd. Inmiddels vestigen zich meer mensen in Nederland dan er mensen vertrekken, aldus nu.nl.

© MAROKKO.NL 2009
turkije iraq marokko somalie afghanistan importbruid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?