Khamenei gelast onderzoek verkiezingsfraude

buitenland
0
16 jun '09
Er vinden in Teheran al drie dagen protesten plaats tegen de officiele uitslag.

 De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft een onderzoek gelast naar mogelijke fraude bij de presidentsverkiezingen van afgelopen vrijdag. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie maandag gemeld.

Het ministerie van binnenlandse zaken maakte zaterdag bekend dat Ahmadinejad met bijna twee derde van de stemmen, 62,6 procent, een overtuigende zege had geboekt. De hervormingsgezinde oppositieleider Mir Hossein Mousavi haalde volgens de einduitslag 33,75 procent. Volgens Mousavi en zijn aanhangers is er tijdens de verkiezingen echter grootschalig gefraudeerd.

Mousavi schreef zondag een bezwaarschrift aan de machtige, twaalfkoppige Raad van Hoeders, de constitutionele waakhond in Iran, en had een ontmoeting met ayatollah Khamenei. Die had de officiële uitslag een 'goddelijke beschikking' genoemd de Iraniërs opgeroepen zich erbij neer te leggen. Zijn opdracht tot een onderzoek naar eventuele verkiezingsfraude komt dan ook geheel onverwacht.

Vrijwel direct na bekendmaking van de opdracht van de ayatollah zegde Ahmadinejad zijn reis naar Rusland af. Hij zou maandag op een top in Jekaterinenburg met Russische, Chinese en Centraal-Aziatische leiders spreken over de veiligheidssituatie in de regio.

Er vinden in Teheran al drie dagen protesten plaats tegen de officiële uitslag, die veelal op rellen zijn uitgelopen. Zondagnacht werden tientallen studenten, aanhangers van Mousavi, opgepakt. Maandagochtend verbood de regering de oppositie een protestmars in de hoofdstad te houden. De oppositie zei zich daar niets van aan te zullen trekken, aldus depers.nl.

© MAROKKO.NL 2009
ayatollah ali khamenei iran teheran mousavi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi