Jacht op premies in zorg geopend

algemeen
98
5 jul '09
Zorgverzekeraars openen de aanval op notoire wanbetalers.

Een kwart miljoen Nederlanders die hun zorgpremie maandelijks weigeren te betalen, worden door het College voor zorgverzekeringen (CVZ) vanaf september financieel keihard in hun portemonnee geraakt.

Naar verwachting neemt de Eerste Kamer morgen al het wetsvoorstel 'Structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering' aan waardoor zorgverzekeraars de mogelijkheid krijgen om in samenwerking met de Belastingdienst dwangmiddelen in te zetten. De achterstallige maandpremie kan dan door middel van gedeeltelijk loonbeslag direct bij werkgevers of uitkeringsinstanties worden ingehouden. Bovendien kan ook de maandelijkse zorgtoeslag, de fiscale bijdrage voor mensen met een laag inkomen, worden ingetrokken, aldus telegraaf.nl.

Loonbeslag na waarschuwing
Op dit moment lopen de zorgverzekeraars maandelijks honderdduizenden euro's mis doordat er geen maandpremie wordt afgedragen.
Het loonbeslag volgt na drie schriftelijke waarschuwingen. "Wij krijgen het wettelijk mandaat en sturen dan na twee, vier en zes maanden waarschuwingsbrieven. Wie dan nog weigert zijn premie te betalen, komt direct onder regime te staan. De weigeraars kunnen dan geen kant meer uit", zegt CVZ-woordvoerder Michiel Geldof. Over niet betaalde premies wordt bovendien een boetetoeslag van dertig procent geheven. Bovendien kan ook de inkomensafhankelijke fiscale zorgtoeslag worden ingetrokken.
Geldof: "We zien dat die rijksbijdrage van gemiddeld 50 tot 70 euro vaak niet wordt gebruikt om de maandpremie te betalen. En daar is dat geld juist voor bestemd."

Doorsluizen
Vanaf september leveren de zorgverzekeraars de bestanden van 250.000 wanbetalers aan. Alleen Zilveren Kruis heeft al 90.000 dossiers bij incassobureaus en gerechtsdeurwaarders liggen. "Dat aantal is de laatste tijd flink toegenomen", zegt een woordvoerder. De zorgverzekeraars CZ, Ohra en Delta Lloyd gaan gezamenlijk 80.000 namen doorsluizen aan het CVZ, dat vervolgens de sommatiebrieven gaat schrijven en in uiterste gevallen voor de verzekeraars loonbeslag gaat regelen. De betalingsmoraal is volgens de verzekeraars afgezwakt omdat veel mensen ervan uitgaan dat ze in noodgevallen en bij huisartsenbezoek toch worden geholpen. Ook proberen veel wanbetalers jaarlijks van zorgverzekeraar te wisselen.

Met de invoering van de nieuwe wet worden de wanbetalers onder curatele gesteld en nauwlettend in de gaten gehouden.

© MAROKKO.NL 2009
zorgverzekeraars wanbetalers college voor zorgverzekeringen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?