Liefde en stiekeme seks - Marokko
Future Express toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers over de hele wereld.
08 July 2009
lifestyle

 In de achtste aflevering reist Future Express door Marokko, vanuit Marrakech via Casablanca en Rabat naar Tanger. Marokko is binnen de Islamitische wereld tegenwoordig een liberaal land. De traditionele man-vrouw relatie, waar de man alles voor het zeggen had is veranderd. Ouderen maken zich zorgen over de losbandigheid van de jeugd. Die doet volgens hen waar ze zin in hebben, zoals bijvoorbeeld seks voor het huwelijk.

De jonge Momo vertelt over de westerse films vol liefde en seks die de jongeren zien. De lust is gewekt, maar in veel hoofden leeft het idee dat seks voor het huwelijk 'haram', ofwel verboden is. De meiden die eraan toegeven worden door de meeste jongens als slechte meisjes gezien. Veel jongens zullen tegen de tijd dat ze gaan huwen hun vriendin in de steek laten en voor de maagd gaan die hun ouders hebben uitgekozen. Momo wil best trouwen met een meisje waarmee hij eerder seks heeft gehad: 'De stilte rondom liefde en seks moet doorbroken worden. Nu gebeurt alles in de taboesfeer'.

Nadia emigreerde als jonge meisje naar Australie. Ze is voor het eerst sinds jaren terug in Marokko en verbaast zich over het grote aantal vrouwen dat een sluier draagt. Ze begrijp haar buurvrouw niet, die verklaart dat ze de sluier draagt om haar vader te gehoorzamen en wellustige mannen op afstand te houden. Nadia vindt de sluier een rariteit: 'Mannen horen zich gewoon in te houden'.

Youssra draagt zelf geen sluier, maar vertelt dat je als ongesluierd meisje voor veel jongens een slecht meisje bent. Het zou volgens hen betekenen dat je als een hoertje ter beschikking staat.

Youssra gelooft in een liefdeshuwelijk en niet in een man die haar ouders voor haar uitzoeken, maar haar onafhankelijkheid brengt haar soms in de problemen. 'Een gesluierde vrouw heeft het makkelijker. Je kunt je vrijer bewegen en doen wat je wilt. 90% van de gesluierde meisjes heeft seks voor het huwelijk. De sluier bedekt alles wat verboden is. Ze dragen de sluier om niet op te vallen en te doen waar ze zin in hebben'.

Woensdag 8 juli, 20.50 uur - Nederland 2

future express marokko casablanca marrakech rabat tanger seks
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi