Marokko.nl rechtbank, de dodelijke slof

algemeen
241
10 jul '09
In de Marokko.nl rechtbank worden (waargebeurde) rechtzaken behandeld waarbij jij op de stoel van de rechter zit!

Vanaf nu zullen wij je iedere twee weken de feiten uit een (echte) strafzaak geven, waarna jij moet oordelen of de verdachte moet worden veroordeeld of vrijgesproken.

Lees de feiten goed, weeg de belastende en ontlastende omstandigheden en trek dan jouw conclusie. Discussieer vooraf vooral met elkaar over de vraag of er bijvoorbeeld wel voldoende bewijs is en of de politie goed heeft gehandeld. Als tweede zaak de mishandeling met de dood tot gevolg, waarvan Fatima wordt verdacht. Het echte vonnis volgt op 17 juli aanstaande.


Fatima voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 240 uur of vrijspraak, wat vind jij?

Fatima, moeder van 6 kinderen, is huisvrouw. Haar man Ahmed werkt als bagagemewerker op schiphol. Door zijn onregelmatige werktijden is hij vaak niet thuis, waardoor de zorg voor de kinderen bijna volledig rust op Fatima.
Ahmed en Fatima zijn gezegend met zes zonen, die variëren in de leeftijd van 5 tot 16 jaar. De jongens halen met enige regelmaat kattenkwaad uit. De zorg voor deze belhamels is dus geen gemakkelijke opgave.

Fatima heeft, om de opvoeding enigszins in goede banen te leiden, een ingenieus systeem bedacht om iedereen in het gareel te houden. Het probleem is namelijk dat als Fatima in de keuken staat, zij niet kan zien wie in de woonkamer of in de gedeelde slaapkamers van de kinderen rottigheid aan het uithalen is. En voor een gezin met 6 jongens dien je regelmatig in de keuken te staan. Het gehoor van Fatima is leidend, ze hoort direct wie van de kinderen huilt en weet dan te bepalen wie van de jongens schuldig is aan het veroorzaken van de huilbui. Door het gesnik heen is dan namelijk vaak hortend en stotend te horen wie de aanstichter is. Als ze de naam hoort van de aanstichter, gebied ze hem de keuken in te komen en aan zijn ogen kan zij zien of hij wel of niet de waarheid spreekt. Als de ‘verdachte’ niet naar de keuken komt dan volgt meestal direct een veroordeling. De zoons van Fatima hebben een grote kans op alleen een reprimande en geen slaag als ze vrijwillig naar de keuken komen, als er letsel in het spel is volgt meestal wel een corrigerende tik.

In het geval de ‘verdachte’ niet naar de keuken komt, moet Fatima moeite doen om hem te achtervolgen. Als ze de verdachte niet te pakken krijgt en uitgeput raakt pakt ze haar stevige sloffen en gooit die dan met kracht richting zijn hoofd.

Op een dag is het weer zover; Annas de oudste van het stel, heeft twee van zijn broertjes geslagen. Hij wilde namelijk op de computer en zij reageerden niet direct op het verzoek. Een pak slaag voor zijn jongere broertjes was het gevolg.
Toen Fatima Annas naar de keuken riep, reageerde hij niet op haar verzoek en Annas wilde zich ook niet laten pakken door zijn moeder. Al lachend rende hij om de eettafel met zijn moeder in de achtervolging. De combinatie van uitputting en het lachen van Annas maakte Fatima alleen maar bozer. Fatima was het op een gegeven moment helemaal zat. Ze pakte haar slof van haar voet en gooide deze met grote kracht richting het hoofd van Annas. Een voltreffer! Annas zakte in elkaar en stond niet meer op. Een gebelde ambulance bracht Annas met spoed naar het ziekenhuis. Na een coma van vier weken bezweek de arme jongen uiteindelijk aan de verwonding aan zijn hoofd. Uit de autopsie bleek dat Annas een zeldzame aandoening aan zijn schedel had. Door deze aandoening was de schedel van Annas op één plek flinterdun. Doordat de slipper precies op die plek terecht kwam heeft Annas de voltreffer niet overleefd.

De officier van justitie verwijt Fatima dat zij Annas heeft mishandeld met de dood tot gevolg. Fatima wilde Annas opzettelijk pijn en/of letstel toebrengen, met als finaal gevolg de dood. De maximum straf op dit delict is 6 jaar. Nu Fatima geen strafblad heeft, houdt de officier daar rekening mee en eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 240 uur.

De advocaat van Fatima betoogt dat er geen sprake kan zijn van strafbaar handelen van zijn cliënte. Fatima heeft immers niet het opzet gehad om Annas, haar bloedeigen zoon van wie zij zielsveel hield, iets aan te doen. Opzet op het toebrengen van pijn en/of letsel ontbreekt dan ook. Dus vrijspraak.

Wat vind jij?

Mr. Bas Jansen vervangt deze week Mr. Khalid Kasem tijdens zijn vakantie.
Mr. Khalid Kasem en mr. Bas Jansen zijn beiden advocaat bij Van Oosten Advocaten in Amsterdam, zij behartigen zaken op het gebied van het commune strafrecht en verkeersrecht en behandelen zaken als diefstal (al dan niet met geweld), moord, doodslag, terrorismezaken, valsheid in geschrift, overtreding van de opiumwet, economische en fiscale delicten, verkeersmisdrijven en overtredingen alsmede georganiseerde criminaliteit.

kasem@vanoostenadvocaten.nl
jansen@vanoostenadvocaten.nl
www.vanoostenadvocaten.nl

© MAROKKO.NL 2009
marokko.nl rechtbank advocaat khalid kasem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?