Droomland Marokko stelt vrome moslim teleur

algemeen
626
28 jul '09
Laarbi Arhazem beschouwt Marokko als zijn vaderland, maar het frustreert hem dat juist hij als strenge moslim er zo wordt tegengewerkt.

Toen Laarbi Ahrazem (29) vanuit Nederland naar Tanger vloog, werd hij door de Marokkaanse douane tegengehouden. Hij moest invullen op welk adres hij in Marokko zou verblijven, maar hij kende het niet uit zijn hoofd. Een meisje voor hem in de rij was hetzelfde overkomen, maar dat mocht gewoon doorlopen. Ahrazem niet. De douane pakte zijn paspoort af en zei: ?Je komt niet binnen zonder adres.?

Ahrazem draagt een baard, dat was het probleem, vermoedt hij. Marokko houdt mannen zoals hij in de gaten, moslims die zo nauwgezet mogelijk de lessen en het leven van profeet Mohammed proberen na te volgen. Toen hij net zijn baard had laten staan, in 2005, trof hij in Marokko een politiechef die hij kende. ?Je kunt in Marokko beter hasj verkopen dan je baard laten staan?, gaf hij Ahrazem als tip.

Ahrazem is in Nederland opgegroeid, hij woont in Limburg. Aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht studeert hij sinds 2006 Arabisch, en hij heeft in Marokko net een cursus Arabisch achter de rug bij het Nederlands Instituut in Rabat. In het begin voelde hij zich gefrustreerd dat uitgerekend hij, die een goed moslim wil zijn, op zijn tellen moet passen in Marokko, het land dat hij altijd meer als zijn vaderland beschouwde dan Nederland.

Vaak vraagt Ahrazem zich af: ?Waarom wordt in dit islamitische land de weg naar wat Allah heeft verboden, zoals alcohol, opengesteld en waarom wordt iemand zoals ik die de islam probeert te praktiseren, tegengewerkt?? Volgens hem is dat niet alleen een kwestie van terrorismebestrijding, maar ook van economisch belang. Marokko wil graag samenwerken met de Verenigde Staten en de Europese Unie en kan zich geen slecht imago permitteren.

Marokkaanse moslims zoals Ahrazem zijn er in Nederland meer. Door de buitenwacht wordt gezegd dat zij radicaliseren. ?Ik ben niet blij met de negatieve betekenis van dat woord. Wij gaan terug naar de wortels van de islam. Ik ben ervan overtuigd dat er maar een weg is die leidt naar het paradijs en dat is de weg zoals de Profeet die heeft bedoeld.?


Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2009
laarbi arhazem marokko moslim tanger hogeschool zuyd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?