Nederlandse moslimjongeren aangehouden

algemeen
36
31 jul '09
Het viertal behoort tot een groepje die vorig jaar door de As-Soennahmoskee de deur zijn gewezen.

Vier Nederlandse moslimjongeren die vorige week in Kenia werden opgepakt, zijn op verdenking van terrorisme aangehouden op het vliegveld van Brussel.

Ze werden in Kenia opgepakt op verdenking van het ondersteunen van de militante moslimbeweging al-Shabaab in Somali?. Ze zouden bij hun arrestatie op weg zijn geweest naar een jihadistisch trainingskamp in Somali?.

De arrestatie op de Belgische luchthaven gebeurde op verzoek van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Nederland zal om hun uitlevering vragen.

Huiszoekingen en arrestatie
In het onderzoek naar de jongemannen heeft de Nationale Recherche vanochtend in Den Haag twee huizen doorzocht. Er is een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen.

E?n van de vier mannen werd in 2005 in Azerbeidjan opgepakt, omdat hij met twee anderen onderweg was om deel te nemen aan de jihad. Hij is toen uitgezet naar Nederland.

De man is ook veroordeeld wegens vuurwapenbezit.

Geweigerd door moskee
Het viertal behoort tot een groepje jonge moslims die vorig jaar door de As-Soennahmoskee in Den Haag de deur zijn gewezen. Dat bevestigen bronnen aan de NOS.

Het moskeebestuur weigerde vorig jaar een groep jongeren de toegang om dat ze er te radicale denkbeelden op na zouden houden. Het zou gaan een groepje van 15 tot 20 jongeren, gedeeltelijk vaste bezoekers van de As-Soenahmoskee en gedeeltelijk afkomstig van elders. De groep verzorgde lezingen in verschillende moskeeen.

Gewaarschuwd
Het bestuur van de moskee waarschuwde de gemeente Den Haag voor de groep radicaliserende jongeren. De inlichtingendienst AIVD houdt de leden van de groep al geruime tijd in de gaten.

De As-Soenahmoskee in Den Haag kwam in het verleden regelmatig negatief in het nieuws. Volgens de AIVD is de moskee een bolwerk van het Salafisme, een fundamentalistische stroming in de islam, aldus nos.nl.

© MAROKKO.NL 2009
as-soennahmoskee den haa terrorisme kenia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi