Dijksma is te snel met het korten van islamitische school

algemeen
62
1 sep '09
Staatssecretaris Dijksma wekt de indruk de ruimte voor scholen om hun eigen invulling te geven aan hun geloofsopvatting, te willen inperken.

De islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam stond al onder verscherpt toezicht, maar vorige week draaide staatssecretaris Dijksma de school de duimschroeven op ongekende wijze aan. Ze deelt een strafkorting uit van 225.000 euro. Net zomin als de gemeente heeft ze er nog vertrouwen in dat de kwaliteit van de school verbetert.

Onder kwaliteit moet meer worden verstaan dan rapportcijfers. Die zijn namelijk, voor zover het de Citoscores betreft, bovengemiddeld. Alles is gericht op lezen, rekenen en schrijven. Ook de leerlingen zijn gespitst op hoge Citoscores: ze weten dat ze daarmee naar havo of vwo kunnen en zo hun kans verhogen op maatschappelijk succes.

Een betere manier van integreren kun je je nauwelijks voorstellen, maar staatssecretaris Dijksma vindt dat de school juist op het punt van 'actief burgerschap en sociale integratie' ernstig tekort blijft schieten. Een oud-docente heeft deze tamelijk vage noties onlangs voorzien van een levendiger inkleuring: de school wijst andersdenkenden af en leert de leerlingen dat moslims betere mensen zijn, kritiek op het bestuur is onmogelijk, er zijn strenge kledingvoorschriften voor docenten en leerlingen.

De school heeft in veel opzichten de schijn tegen ? behalve de goede Citoscores deugt er in de ogen van de inspectie weinig van het onderwijs. Maar diezelfde inspectie geeft de school nog tot 1 maart 2010 om haar leven te beteren. Het is vreemd dat Dijksma de school die tijd niet gunt.

De As Siddieq is ontegenzeggelijk orthodox-islamitisch van aard. Daar hoort een door het geloof ge?nspireerde levensovertuiging bij die sterk afwijkt van de hoofdstroom van de samenleving. Het Nederlandse onderwijsbestel heeft traditioneel veel ruimte voor h??l bijzondere scholen. Als de kinderen er niet leren lezen en schrijven, dan moet de overheid ingrijpen; elk kind heeft hier recht op goed onderwijs. Het is daarom volkomen terecht dat er in de politiek stemmen opgaan te kunnen optreden tegen zeer zwakke scholen.

Maar als er, zoals bij de As Siddieq-school, levensbeschouwelijke waarden in het geding zijn, dan past uiterste behoedzaamheid. Met haar snelle ingreep wekt Dijksma de indruk de ruimte voor scholen om hun eigen invulling te geven aan hun geloofsopvatting, te willen inperken. Optreden k?n noodzakelijk zijn, maar alleen als een school alle kansen heeft verspeeld. Zover is het bij As Siddieq nog niet, aldus trouw.nl.

© MAROKKO.NL 2009
staatssecretaris dijksma islamitische basisschool as siddieq
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?