Wilders wil hoofddoekjesbelasting

algemeen
957
16 sep '09
Geert Wilders heeft woensdag de invoering van een 'hoofddoekjesbelasting' bepleit.

In het debat over de rijksbegroting voor 2010 stelde hij voor om zo'n belasting a 1000 euro per jaar in te voeren. Wie een hoofddoekje wil dragen, moet eerst een vergunning vragen, aldus Wilders.
De PVV-leider noemde zijn belasting een 'kopvoddenta''. Als die wordt ingevoerd, gaan we eindelijk wat terugverdienen aan de islam, zei Wilders. Volgens hem vervuilen de moskeeen, de hoofddoekjes en moslimmannen met baarden en lange jurken het beeld in de Nederlandse straten. Bovendien is een ,,islamitisch hoofddoekje'' een teken van onderdrukking van vrouwen en dus een symbool van onvrijheid.

,,Wij zijn de hoofddoekjes spuug- en spuugzat'', zei Wilders. De opbrengst van de belasting kan volgens hem bijvoorbeeld naar blijf-van-mijn-lijfhuizen.
Zijn voorstel voor een belasting op het dragen van een hoofddoekje stuitte op veel weerstand in de Tweede Kamer. D66-leider Alexander Pechtold sprak van een g?nante vertoning en beschuldigde Wilders van xenofobe en racistische uitingen jegens moslims. Volgens hem voert Wilders gewoon een stukje cabaret op.

SP-fractieleider Agnes Kant noemde het plan van Wilders te absurd om op te reageren. ,,U wilt een hoofddoekjespolitie. Ik vind het zo belachelijk'', zei Kant. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie wees Wilders erop dat hij mensen schoffeert vanwege uiterlijke kenmerken. ,,Vrouwen beledigen kunt u heel goed'', reageerde fractieleider Mari?tte Hamer van coalitiegenoot PvdA.
Ook CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel verwierp het idee van Wilders. ,,Wilt u uw principes verkopen voor 1000 euro?'' Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema maakt Wilders gebruik van Iraanse methodes. ,,Wat u wilt, is een zedenpolitie introduceren. Schaam u'', zei ze.

Minister Eberhard van der Laan (PvdA, Integratie) sprak van een ,,volstrekt hysterisch'' voorstel, en een ,,zeer ontmoedigend signaal'' naar mensen die het goed doen. ,,Hij verkoopt slechts tweedracht'', aldus de PvdA-bewindsman, bij monde van woordvoerders.

© MAROKKO.NL 2009
geert wilders hoofddoek belasting tweede kamer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?