'Misdaad allochtonen schaadt meerderheid'

algemeen
0
25 sep '09
Burgemeester Aboutaleb stelde dat bij veel mensen angst bestaat voor het vreemde en het nieuwe.

 De oververtegenwoordiging van allochtone jongeren in de criminaliteit ondermijnt de positie van duizenden allochtone jongeren die op een positieve manier aan hun toekomst werken.

Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam donderdag gezegd.

Aboutaleb sprak tijdens een bijeenkomst van de Rotterdamse Dialogen Stadsburgerschap 2009. ,,Hoge criminaliteitscijfers besmeuren het imago van hen die wel de waarden van dit land en deze stad delen.''

Volgens Aboutaleb is het bestrijden van criminaliteit niet alleen een zaak van politie en justitie. Ouders hebben naar zijn mening een belangrijke rol te vervullen. De Rotterdamse dialogen moeten het gesprek tussen allochtonen en autochtonen in de stad op gang brengen.

De burgemeester stelde dat bij veel mensen angst bestaat voor het vreemde en het nieuwe. Dat vertaalt zich soms in angst voor de islam en angst voor moslims. Hij vindt dat die gevoelens niet mogen worden gebagatelliseerd.

,,Het vergt een lange weg van debat en dialoog om dichter bij elkaar te komen. Openstaan voor kritiek en het gesprek opzoeken zijn daarbij belangrijk. Zolang er lieden zijn die zich waar ook ter wereld in naam van de islam misdragen en misdaden plegen, zullen moslims ook in Rotterdam daar last van hebben.'' Daarom vindt Aboutaleb dat de Rotterdamse moslims een actieve rol moeten spelen bij de bestrijding van radicalisering. ,,Waar mogelijk zullen we u daarbij steunen'', zei hij.

© MAROKKO.NL 2009
ahmed aboutaleb marokko burgemeester rotterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?