Duizenden bedolven in Sumatra

buitenland
5
30 sep '09
Door de zware aardbeving voor de kust van de Indonesische eiland Sumatra zijn duizenden mensen bedolven onder het puin van ingestorte gebouwen.

Dat heeft een hooggeplaatste functionaris van het Ministerie van Volksgezondheid gemeld.

„Het ziekenhuis in de havenstad Padang is ingestort en duizenden mensen zijn bedolven onder het puin van ingestorte gebouwen”, zei het hoofd van het rampencentrum van het ministerie.

Tot nu toe zijn er zeker 75 doden gemeld, volgens de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla laten weten.

„Honderden huizen zijn beschadigd”, verklaarde een ooggetuige. „Er woedden een paar branden, bruggen zijn afgebroken en er heerst extreme paniek. Waterleidingen zijn kapot, waardoor gebieden onder water lopen.” De elektriciteit is afgesloten, het telefoonnetwerk ligt plat.

„Ik kan nog geen doden zien, alleen ingestorte gebouwen, sommige helemaal, andere gedeeltelijk”, aldus de ooggetuige. Mensen durven niet meer naar binnen te gaan uit angst voor vloedgolven en nabevingen. Er is nog geen hulp aangekomen. „Ik zie kleine kinderen met dekens rondlopen. Mensen zoeken naar familieleden, maar het is donker en alle lichten zijn uit.”

De beving had een kracht van 7,6 tot 7,9 op de schaal van Richter volgens meldingen van deskundigen. Het epicentrum van de aardbeving, 50 kilometer ten noordwesten van Padang, lag op een diepte van meer dan 80 kilometer onder de zeebodem. Een regionaal tsunami-alarm is weer ingetrokken.

Padang telt ongeveer 900.000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie West-Sumatra.

Geologen waarschuwen al langer voor de dreiging van aardbevingen voor Padang. „Padang ligt direct voor een gebied waar de kans op een zware aardbeving met bijvoorbeeld een potentiële kracht van 8 op de schaal van Richter het grootst is”, voorspelde Danny Hilman Natawidjaja, geoloog bij het Indonesisch Wetenschappelijk Instituut, nog in februari. „De hele stad kan verdrinken”, in een tsunami die zou ontstaan door een beving met een dergelijke kracht, aldus de deskundige.

Het verschijnsel volgt kort op een aardbeving onder de Stille Oceaan, ongeveer 9000 kilometer ten oosten van Sumatra. Die veroorzaakte dinsdag een enorme vloedgolf op eilanden in de Stille Zuidzee, vooral op de Samoa-eilanden.

© MAROKKO.NL 2009
indonesie
sumatra
aardbeving
bedolven
modder
puin
doden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi