Hoogste moslimautoriteit Egypte tegen nikab

algemeen
159
5 okt '09
De nikab wordt vaak geassocieerd met de radicale islam.

 De hoogste islamitische autoriteit in Egypte en een van de invloedrijkste stemmen in de soennitische islam, sjeik Mohammed Tantawi, zal een religieus decreet uitvaardigen tegen kleding die de vrouw (vrijwel) volledig bedekt, zoals de nikab. Dat meldde de BBC maandag.

Volgens Tantawi, die de grootimam van de prestigieuze islamitische al-Azhar universiteit in Cairo is, heeft een hoofddoek die het gezicht volledig bedekt, niets van doen met het islamitische geloof. In Egypte dragen de meeste vrouwen een hoofddoek waarmee het haar wordt bedekt, maar een groeiend aantal vrouwen gaat over tot het dragen van de nikab.

Die trend baart de Egyptische autoriteiten zorgen. De nikab wordt vaak geassocieerd met de radicale islam. De overheid verspreidt in moskeeën folders waarin het dragen van deze kleding wordt afgewezen. Tantawi is in dienst van de Egyptische staat.

De kwestie kwam onlangs aan de orde toen Tantawi een meisjesschool bezocht waar een van de leerlingen een nikab droeg. De grootimam vroeg haar die te verwijderen omdat het volgens hem geen verplichting is maar een traditie, aldus parool.nl.

© MAROKKO.NL 2009
nikab egypte moslims tantawi islamitisch al-azhar universiteit caïro
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?