Internationaal complot om dollar te breken

economie
49
11 okt '09
Het lijkt het scenario van een spannende economische thriller.

Olieproducerende landen waaronder ook Rusland voeren samen met China, Japan, Brazilie en Frankrijk in het geheim gesprekken om een einde te maken aan de hegemonie van de Amerikaanse dollar op de internationale oliemarkt. Het komt er op neer dat ze een nieuwe munteenheid in het leven willen roepen om olie mee te kopen en te verkopen. In 2018 moet de zaak rond zijn. De implicaties zijn enorm. Specialisten spreken van een nieuwe economische wereldorde waarmee een einde wordt gemaakt  aan de Amerikaanse invloed op de financiele markten.

De Ministers van Financien en directieleden van de centrale banken van de betrokken landen hebben al verschillende geheime bijeenkomsten belegd volgens de Britse krant The Independent.

In nieuwe munteenheid worden ondermeer de Japanse yen, de Chinese yuan, de euro, goud en een nieuwe gezamenlijke munt van de landen in de Golf aan elkaar gekoppeld. De landen van de Gulf Co-operation Council, inclusief Saoedi-Arabie; Aboe Dhabi, Koeweit en Qatar werken immers aan een eigen Golf-euro.

De bedoeling zou zijn om binnen negen jaar de Amerikaanse dollar uit de oliehandel te weren. Bronnen bij topbanken in Hong Kong en de Arabische Golfstaten bevestigen het bericht. Het zou ook de reden van de recente, onverklaarbare stijging van de goudprijzen.

De Amerikanen zijn op de hoogte van de bijeenkomsten, maar snappen volgens insiders niet hoe ernstig de situatie is. De Chinezen des te meer. Voor hen kan de dollar niet snel genoeg uit de oliemarkt verdwijnen. Zij stellen voor om goud te gebruiken als overgangsbetaalmiddel. China is ondertussen de grootste verbruiker van olie in de wereld geworden. De Chinezen moeten 60 procent van hun olie importeren. Die moeten ze halen uit Rusland en de Golfstaten.

Specialisten voorzien de komende jaren een economische oorlog tussen de Chinezen en de Amerikanen om  olie in het Midden-Oosten.
Aboe Dhabi, de Saoedi's, Koeweit en Qatar hebben oliereserves ter waarde van 2,1 triljoen dollar. De Chinezen hebben er dus alle belang bij de invloed van de Amerikanen zo klein mogelijk te maken, en zijn dan ook de drijvende kracht achter het plan om de dollar uit de oliehandel te halen.

Ook Brazilie en India, beide snel groeiende economieën, doen mee. Topbankiers zeggen dat de onderhandelingen over de nieuwe olie-munteenheid ondertussen al zo ver zijn gevorderd dat er geen weg meer terug is.
Als de roebel aan de nieuwe eenheid wordt gekoppeld, zou dat op zijn beurt leiden tot een instappen van de Britten in de euro. Vanaf dat moment zijn de Amerikanen geisoleerd.

Het lijkt het scenario van een spannende economische thriller, maar naast de bevestigingen van verschillende bankiers en onderhandelaars, zijn er nog andere signalen. Olieland Iran kondigde onlangs aan dat het voor zijn muntreserves van de dollar naar de euro overstapt.

Dat deed Saddam Hoessein met Irak ook. Een paar maanden later vielen Britse en Amerikaanse troepen Irak binnen. 

Het verhaal wordt naar buiten gebracht door de Briste journalist Robert Fisk. Fisk is een van de weinige westerse journalisten die Osama bin Laden drie keer geinterviewd heeft, aldus ad.nl.

© MAROKKO.NL 2009
euro dollar internationaal complot china japan brazilie frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi