Nederland spil in criminele handel

economie
6
27 okt '09
Nederland is niet alleen een belangrijke doorvoerhaven voor legale producten, ook in het clandestiene circuit speelt ons land een belangrijke rol.

Een groot deel van de illegale goederen die Europa in- en uitgaan, loopt via Nederland. Dat schrijft Europol, de Europese politieorganisatie in de publicatie de organised crime assessment 2009.

Europol onderscheidt verschillende criminele 'hotspots' (zie kader), maar Nederland en in mindere mate België zijn de belangrijkste distributiecentra voor heroïne, cocaïne, synthetische drugs en cannabis. De invloed van in Nederland gevestigde criminele bendes reikt tot Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Spanje, Duitsland, de Baltische Staten en Scandinavië.

De criminelen die opereren in Noordwest-Europa zijn vooral afkomstig uit Groot-Brittannië, Ierland, België en Nederland. Maar in toenemende mate worden ze beconcurreerd of gecomplementeerd door criminelen uit West- en Noord-Afrika, Oost-Europa, Turkije, Pakistan, Vietnam, China en Colombia. Deze criminelen zijn al dan niet tweede generatie inwoners van het land.

De drugs worden van oudsher via de hotspots verhandeld en verspreid. Maar volgens Europol proberen bendes in toenemende mate de drugs rechtstreeks te kopen in het land van oorsprong. Op deze manier worden minder tussenpersonen bij de handel betrokken en dat levert hogere winstmarges op. Zo proberen Ierse bendes de Nederlandse en Spaanse handelaren te omzeilen door de cocaïne rechtstreeks uit Colombia te halen.

Een van de trends die Europol signaleert, is de opkomst van criminele bendes uit West-Afrika. Marokko is een van de belangrijkste bronnen van marihuana in Europa, en ook steeds meer cocaïne wordt vanuit West-Afrika verscheept naar Europa.

Heroïne komt vrijwel allemaal via Turkije Europa in en wordt vervolgens naar Nederland vervoerd. Bijna alle criminelen die in heroïne handelen of het vervoeren, zijn afkomstig uit Turkije of hebben nauwe banden met Turkse criminelen.

Synthetische drugs worden in grote mate in Nederland en België geproduceerd en verhandeld naar Noord-Amerika, Israël en Australië, maar ook naar het Midden-Oosten en Azië, soms in ruil voor heroïne. Ingrediënten voor de synthetische drugs komen dan weer uit China en Rusland.

De centrale rol van Nederland in al deze criminele goederenstromen is mede te wijten aan de banden die Nederlandse criminelen hebben met Turkse en Marokkaanse criminele groepen. Ze hebben dezelfde etnische achtergrond of andere contacten, door de nabijheid van deze groepen. Deze links garanderen toegang tot de drugs.

Nederlandse criminele bendes zijn vaak actief op verschillende illegale gebieden. Dat komt door de locatie van Nederland op het knooppunt van verschillende illegale goederenstromen. Nederlandse criminelen zijn vaak ook actief in buurlanden. Veel buitenlandse criminele bendes hebben enkele mensen die opereren in Nederland.

Naast drugshandel is ook het witwassen van geld een populaire activiteit onder criminelen die in Nederland opereren Volgens Europol zijn er hier relatief veel actief. Eén op de criminele bendes heeft witwassen als een van de voornaamste activiteiten. Alleen witwassen gebeurt nauwelijks, slechts twee criminele organisaties houden zich daar puur mee bezig.

Europol signaleert ook nog dat veel van de criminele activiteit in Nederland en België wordt beïnvloed door het Midden-Oosten, en dan met name Dubai. Die staat is een logistiek knooppunt waar criminele bendes contacten en deals maken, geld witwassen en transporten regelen.

© MAROKKO.NL 2009
nederland
criminelen
illegale
europa
handel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?