Utrechtse autochtoon ernstigste veelpleger

algemeen
96
14 nov '09
De meeste veelplegers maken zich schuldig aan inbraken in huizen, winkels en auto's of diefstal van fietsen en scooters.

\De helft van de jonge criminele veelplegers in Utrecht is van Marokkaanse afkomst, maar het zijn de autochtone jongeren die de meeste crimininele activiteiten op hun conto hebben staan.

,,Zij worden gemiddeld voor aanzienlijk meer delicten opgepakt en hebben ook een aanmerkelijk langere criminele carrière dan hun Marokkaanse leeftijdsgenoten'', aldus twee wetenschappers in het onderzoeksrapport 'Jeugdige veelplegers Utrecht' waarover de website van de Universiteit Utrecht bericht.

Hoogleraar jeugdrechtspleging aan de Universiteit Utrecht Ido Weijers en voormalige medewerker van het Openbaar Ministerie in Utrecht Marjolein Kampijon deden onderzoek in opdracht van het OM naar jeugdige veelplegers en hun achtergrond. Ze kwamen onder meer tot de conclusie dat jonge veelplegers pas op hun dertiende met criminele activiteiten beginnen. Dat is later dan de vaak geopperde veronderstelling dat veelplegers hun 'carrière' al op de basisschool beginnen, aldus telegraaf.nl.

Weijers en Kampijon hebben 81 jongeren gevolgd die bekend staan als veelpleger. In acht jaar tijd pleegden de jongeren 1021 strafbare feiten. Van de jeugdige veelplegers is 49 procent van Marokkaanse komaf, 27 procent heeft een Nederlandse achtergrond. Volgens het rapport ligt het gemiddeld aantal delicten van de groep Marokkanen op elf. De kleinere groep Nederlanders ligt daar met 16,5 delict ruim boven.

De meeste veelplegers maken zich schuldig aan inbraken in huizen, winkels en auto's of diefstal van fietsen en scooters. De jongeren doen dat voornamelijk voor het geld en deels voor de kick. Ruim driekwart maakt zich ook schuldig aan geweldsmisdrijven zoals vernieling, belediging, bedreiging en mishandeling.

© MAROKKO.NL 2009
veelplgers marokkanen autochtonen criminelen utrecht ido weijers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?