Slechte prijzen voor Marokkaans paradepaardje

economie
14
18 nov '09
De prijzen voor de Marokkaanse paradepaardjes zijn de afgelopen periode verslechterd.

"Er is geen verschil tussen de prijzen op buitenlandse markten en de gerealiseerde prijzen op de lokale markt," constateert Fouad Ben Abdeljalil, teler en exporteur uit de Marokkaanse regio Souss, bitter. In beide gevallen zijn het de laagst genoteerde prijzen ooit. Het harst wordt het paradepaardje van Marokko getroffen: tomaten. Naast tomaten is ook bij paprika's, sperziebonen en courgettes een zelfde neerwaartse trend te zien.

Dit zijn de exportproducten waar het uitvoerseizoen in oktober mee startte. Op 8 november hadden de eerste zendingen een totaal van 67.300 ton bereikt t.o.v. 72.400 ton in het seizoen 2008/2009. De daling heeft te maken met een late start dit seizoen als gevolg van de hete zomer. Het aandeel tomaten is 39.300 ton, 24.500 ton andere groenten en 3.500 ton fruit.

Het aanbod Marokkaanse tomaten vanuit Saint Charles (Perpignan, Frankrijk) bestond op 10 november uit 1350 ton. De gemiddelde prijs per kilo was €0,45/kg. De Spaanse tomaten leveren net zoveel op, maar de transportkosten liggen voor Marokko veel hoger, meldt Agf.nl.

Normaliter is Marokko in oktober de tomatenleverancier op de Europese markt. Dit jaar heeft het klimaat een aantal andere EU-landen echter geholpen, waaronder Frankrijk, Nederland, België, Polen en Spanje. Hierdoor is de markt verzadigd en dat heeft effect op de prijzen. "Marokko zal echter consistent aanwezig moeten zijn op de markt om het marktaandeel te behouden," zegt een Marokkaanse handelaar.

© MAROKKO.NL 2009
marokko
fouad ben abdeljalil
export
groente
prijzen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?