Aboutaleb: ME had moeten klaarstaan

algemeen
63
10 dec '09
Burgemeester Aboutaleb geeft toe dat er rond de strandrellen in Hoek van Holland veel is misgegaan.

Op een persconferentie in Rotterdam gaf hij toe dat de ME die bewuste zaterdagavond gereed had moeten staan om in te grijpen. Aboutaleb reageert op nieuwe conclusies van een onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).

Er zijn volgens Aboutaleb inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo is er een speciale coördinator aangesteld die alle feesten op veiligheid grondig gaat controleren. Dat zal volgens de Rotterdamse burgemeester zelfs twee maal gebeuren.

Herhaling
Binnen het politiekorps worden ook maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De Rotterdamse politie heeft inmiddels een commissaris aangesteld die zich speciaal met evenementen bezighoudt. Die moet zorgen voor een betere beoordeling van de risico's. Ook de uitwisseling van informatie binnen de politie wordt tegen het licht gehouden.
Verder liet Aboutaleb weten dat de jacht op de hooligans nog niet voorbij is. Er zijn nu 45 mensen opgepakt en dat worden er nog meer, kondigde hij aan. ''Hooligans zijn nergens meer welkom'', waarschuwde Aboutaleb.

Korpschef Meijboom sprak dat er bij de rellen ''betreurenswaardige inschattingsfouten'' gemaakt zijn. ''We zullen er alles aan moeten doen om dit geweld aan te pakken. Veilig feesten moet ook in Rotterdam Rijnmond mogelijk zijn.''

Openbaar Ministerie
Hoofdofficier Korvinus van het Openbaar Ministerie is het eens met de nieuwe bevindingen van het COT. ''Het rapport wijst uit hoe moet worden aangekeken tegen de organisatie van het evenement.

Uit het rapport blijkt hoe het is gegaan organisatorisch als feitelijk tijdens het evenement. Ook het Openbaar Ministerie kan zich vinden in de conclusies en aanbevelingen van het rapport.''

Korvinus benadrukt dat het OM niet heeft stilgezeten sinds de rellen op 22 augustus. ''We hebben heel veel beeldmateriaal onderzocht, van verschillende kwaliteit. Deels afkomstig van particulieren, Veronica heeft beelden vrijgegeven, maar ook van de zogenoemde 'bodycams' van de politie.''

''Er moeten nog steeds veel verdachten worden geïdentificeerd en er vinden nog steeds aanhoudingen plaats.'' Volgens Korvinus zitten van de in totaal 45 aangehouden mensen nog eenderde in voorlopige hechtenis, aldus nos.nl.

© MAROKKO.NL 2009
burgemeester ahmed aboutaleb hoek van holland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?