Iran richt woede op het Westen

buitenland
104
30 dec '09
President Mahmoed Ahmadinejad verwijt het Westen achter de antiregeringsprotesten in Iran te zitten.

De rellen tijdens Asjoera waren 'een toneelstuk van de zionisten en de Amerikanen,' aldus de president.

Ook Groot-Brittannie krijgt een veeg uit de pan. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manoechehr Mottaki heeft gezegd dat het land 'een stomp in het gezicht' verdient voor zijn rol als 'hoofdschuldige'.

De dreigementen aan het adres van de oppositie lijken na de rellen van dit weekeinde, waarbij een tiental doden vielen, ook alleen maar toe te nemen. In een verklaring bestempelde Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei de leiders van de oppositie als 'vijanden van God' die het verdienen geëxecuteerd te worden.

Journalisten, belangrijke oppositiefiguren of hun familie, zoals de zwager van verliezend presidentskandidaat Mir Hossein Moesavi, zijn opgepakt. Bovendien zegt de politie ook niet langer de veiligheid van de oppositieleiders te kunnen garanderen. Voor Mahdi Karroebi, een andere verliezend presidentskandidaat, komt dit neer op een vorm van huisarrest, zegt zijn zoon Taghi. Karroebi loopt het gevaar door aanhangers van de regering te worden aangevallen als hij naar buiten gaat. Dit weekeinde werd hij al in zijn auto belaagd.

Karroebi en Moesavi waren kandidaten in de verkiezingen in juni, die volgens de oppositie op frauduleuze wijze door de zittende president Ahmadinejad werden gewonnen.

Intussen blijft het onrustig in Iran. Gisteren zou het bij de universiteit van Teheran en in de stad Shiraz tot confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen zijn gekomen. Door de restricties die het regime heeft opgelegd aan de media, zijn berichten lastig te bevestigen, aldus parool.nl.

© MAROKKO.NL 2009
mahmoed ahmadinejad groot-brittannie iran zionisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?