'In Marokko fietst bijna niemand'

buitenland
108
12 jan '10
Het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging en de Fietsersbond willen met de campagne 'Heel Nederland Fietst' allochtone bevolkingsgroepen op de fiets krijgen.

Natuurlijk kan Achmed Allaoui fietsen. ''Op een wiel zelfs'', zegt de 23-jarige student van Marokkaanse afkomst lachend.

Alleen, hij doet het niet. Auto en openbaar vervoer zijn namelijk veel handiger, vindt hij. En met het weer van de laatste weken ook een stuk comfortabeler. ''Jullie hebben het fietsen al van kleins af aan meegekregen. Wij niet'', zegt zijn studiegenoot Abdel Sedic (22). ''Het is een kwestie van opvoeding, van cultuur, van volksaard. In Marokko fietst niemand, daar zijn de wegen ook niet naar.

We zijn wel hier geboren, maar dat zit er nog steeds in.''

''Een fiets is ook duur. Ik kom uit een gezin van negen kinderen. Als we allemaal een fiets zouden willen, zou mijn vader dat nooit kunnen betalen''. Maar steeds een kaartje voor bus en tram is toch ook duur? Sedic: ''We hebben nu een OV-studentenkaart, dus dat valt wel mee.'' Allaoui en Sedic staan symbool voor de allochtone bevolkingsgroep, waarop de campagne Heel Nederland Fietst van het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging en de Fietsersbond zich richt. Slechts de helft van de autochtone Nederlanders fietst. Terwijl juist allochtonen veel vaker lijden aan overgewicht en alleen daarom al veel meer zouden moeten bewegen, concludeerde de Gezondheidsraad onlangs.

Door de campagne moet het fietsgebruik in drie jaar met 5 procent toenemen en het autogebruik met 3 procent dalen. Oudere allochtonen noemen, als ze al fietsen, de gezondheid slechts zelden als motivatie om niet op een rijwiel te stappen. Vaak is het voor vrouwen een hele toer de techniek onder de knie te krijgen. Veel dames kennen het verschil tussen links en rechts niet. De kledij zorgt bovendien voor extra problemen bij op- en afstappen. Het imago van de fiets belemmert ook, wees eerder onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) uit. Allochtonen zien de fiets als een tweederangs vervoermiddel dat onveilig is en bovendien ongeschikt bij slecht weer.

Veel kans geven de twee Marokkaanse studenten het initiatief vooralsnog niet. ''Fietsen is vast gezonder, maar daar zijn wij niet zo mee bezig. Dat is meer voor ouderen'', zegt Allaoui tegen BNDeStem.

© MAROKKO.NL 2010
fietsen
allochtonen
fietsersbond
nederlands instituut voor sport en beweging
heel nederland fietst
marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?