Mogelijk duizenden doden na zware aardbeving in Haïti

buitenland
53
13 jan '10
De aardbeving met een kracht van 7 op de momentmagnitudeschaal heeft mogelijk 'duizenden' dodelijke slachtoffers gemaakt.

Dat meldt een humanitair werker ter plaatse. Er heerst chaos in het land, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse ngo Catholic Relief Services.
De aardbeving gebeurde gisteren om 22.53 uur Nederlandse tijd en werd gevolgd door twee naschokken met een kracht van respectievelijk 5,9 en 5,5. De klap was zo sterk dat ze tot in Guantanamo te voelen was.

Het epicentrum lag op 15 km ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince en op een diepte van 10 km, aldus het Amerikaanse seismologische instituut USGS.

'Ik heb een uur geleden (rond 1 uur Nederlandse tijd) met onze vertegenwoordiger in Haïti gesproken', aldus Lane Hartill van Catholic Relief Services. 'Er heerst daar chaos. Er hangen grote stofwolken boven de stad, veel huizen zijn ingestort. Volgens onze vertegenwoordiger zijn mogelijk duizenden mensen omgekomen.'

De communicatie met de vertegenwoordiger werd tijdens het telefoongesprek verbroken en kon niet worden hersteld, aldus Hartill. Veel andere ngo's kunnen hun medewerkers ter plaatse niet bereiken omdat de meeste vaste en mobiele telefoonverbindingen zijn uitgevallen.

Paleis ingestort

Er is een tsunamialarm uitgevaardigd voor de gehele regio, behalve voor Porto Rico en de Maagdeneilanden. Een deel van het presidentieel paleis van Haïti en tal van openbare gebouwen zijn ingestort. Dat meldt de Haïtiaanse televisie.

Volgens een journalist van de zender Haitipal zijn 'het nationaal paleis (het gebouw waar de president zetelt), het ministerie van Financien, het ministerie van Openbare Werken, het ministerie van Communicatie en Cultuur, het gerechtsgebouw en een schoolgebouw' ingestort. Ook de parlementsgebouwen en de kathedraal van Port-au-Prince zijn bezweken onder de kracht van de aardbeving, aldus de journalist.

Ook het hoofdgebouw van de VN-stabilisatiemissie in Haïti (MINUSTAH) is grotendeels verwoest door de zware aardbeving die de regio rond de hoofdstad dinsdag trof. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie, aldus nieuwsblad.be.

© MAROKKO.NL 2010
aardbeving haiti catholic relief services epicentrum
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi