'Ik vind mijn partner te dik'

algemeen
74
13 jan '10
Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders vindt zijn of haar partner te dik.

 Dit opvallende resultaat blijkt uit een enquete waarin 16.000 mensen in 16 landen werd gevraagd hoe ze tegen vetzucht aankijken en wat ze doen om af te vallen.

Bijna drie kwart van de Nederlanders heeft iets aan het bestrijden van overgewicht gedaan door op dieet te gaan. Ons land komt hiermee op een tweede plaats in een wereldwijd obesitas onderzoek van Reader’s Digest. Nederlandse vrouwen blijken hierbij iets actiever (82 procent) dan de mannen (64 procent).

De Finnen prijken ruim op de eerste plaats: meer dan 8 op de 10 inwoners is daar minstens eenmaal op dieet geweest.

Hoge druk
De algemene druk om slank te zijn is het hoogst in Brazilie waar 83 procent van de volwassen bevolking vindt dat men moet voldoen aan het slankheidsideaal om maatschappelijk mee te tellen. De Verenigde Staten en India staan twee en drie op de lijst met respectievelijk 69 procent en 62 procent. Ruim de helft van de Nederlanders ervaart deze sociale druk ook, waarmee wij ook op dit terrein tot de hoogst scorende categorie behoren. Landen waar men in sociaal opzicht nog redelijk zorgeloos te dik kan zijn, zijn Rusland, Mexico en Hongarije. De Amerikanen blijken binnen een relatie de meeste druk te ontwikkelen om de partner te bewegen om op dieet te gaan. 1 op de 2 Amerikanen blijkt zijn of haar partner dan ook ronduit te dik te vinden. Daarna volgen India, Brazilie, Finland en Australie waar het probleem van overgewicht de verhoudingen binnen een relatie op scherp zet.

Redenen voor al die kilo’s
Elke natie heeft zo zijn eigen verklaringen voor het overgewicht dat men meesjouwt. Uit het onderzoek blijkt het nog steeds populair om te spreken van genetische overmacht. Maar liefst 70 procent van de Russen geeft de ouders de schuld van de extra kilo’s, gevolgd door de Duitsers (61 procent) en de Indiërs (50 procent). In Nederland legt 1 op de 5 de verantwoordelijkheid bij de ouders. Fransen zien vooral de overgenomen Amerikaanse eetgewoonten als oorzaak van hun eigen uitdijende taille. De Amerikanen reageren instemmend: bijna driekwart noemt fastfood als internationale oorzaak van obesitas. In Nederland wijzen we vooral op een gebrek aan lichaamsbeweging (76 procent) en het niet kunnen weerstaan van een goede maaltijd (68 procent) als belangrijkste reden voor die extra vetrollen. De Filippijnen verdienen de hoofdprijs voor eerlijkheid: maar liefst 95 procent van de Filippijnen zegt van lekker eten te houden en 82 procent zegt hieraan toe te geven. Zij zien het overgewicht dan ook als 'eigen schuld dikke bult'.

Eerlijk over gewicht?
Voor het onderzoek werd ook de straat opgegaan en daarbij werden mensen naar hun gewicht gevraagd en of ze op de weegschaal wilden gaan staan om dat te bewijzen. Nederlanders stapten er zonder problemen op. Net zoals geinterviewden uit Argentinie, Taiwan en Thailand waar de meerderheid vrijwel bijna het exacte aantal kilo's opgaf. De Britten bleken het minst bereid om de test te doen, 90 procent weigerde resoluut om op de weegschaal te gaan staan. Dit in tegenstelling tot de Taiwanezen, die totaal geobsedeerd zijn door hun gewicht en waarvan meer dan een derde aangaf dagelijks op de weegschaal te staan. Overigens geeft de helft van de Nederlanders aan zich wekelijks of vaker te wegen. Hongaren lijken zich het minst druk te maken over een kilo meer of minder: 59 procent gaf aan zich nooit te wegen en de helft bezit zelfs geen weegschaal, aldus telegraaf.nl.

© MAROKKO.NL 2010
overgewicht dik vetzucht kilo brazilie finland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?