Schooluitval allochtonen daalt

algemeen
2
28 jan '10
De daling onder allochtone leerlingen is groter dan onder autochtone leerlingen.

Steeds meer leerlingen halen een startkwalificatie en het aantal leerlingen dat in het afgelopen schooljaar (2008-2009) voortijdig is gestopt met school is fors gedaald. Dit proces geldt voor allochtone leerlingen in het bijzonder.


In het afgelopen schooljaar verlieten 42.600 leerlingen voortijdig de school. Dat zijn ruim 4000 minder leerlingen dan het jaar daarvoor. Dat hebben staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en minister Plasterk vandaag bekend gemaakt. 'Meer diploma’s, minder drop outs. We boeken winst. De landelijke doelstelling van 35.000 komt in zicht', aldus de bewindslieden.
Het terugdringen van het aantal ‘drop-outs’ is een van de speerpunten van dit kabinet. In 2012 moet het aantal voortijdig schoolverlaters gehalveerd zijn van 71.000 tot 35.000.
De nieuwe cijfers laten zien dat het aantal voortijdig schoolverlaters verder is gedaald in de grote steden: Amsterdam (-37%), Den Haag (-26%), Rotterdam (-18%) en Utrecht (-11%). Amsterdam en Den Haag hebben ten opzichte van het peiljaar 2005/2006 de doelstelling van 20%-daling (ruim) gehaald, Rotterdam bijna, Utrecht niet.

Ook blijkt uit de voorlopige cijfers dat de kwalificatieplicht, die regelt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun 18de verjaardag verplicht onderwijs moeten volgen, goed werkt. Het aantal voortijdig schoolverlaters daalt vooral bij de 15- t/m17-jarigen, met de grootste daling bij de 17-jarigen. De daling is het grootst in het voortgezet onderwijs. In het middelbaar beroepsonderwijs blijft de daling net als in schooljaar 2007/2008 echter achter bij de doelstelling.

Opvallend is ook dat de daling onder allochtone leerlingen groter is dan onder autochtone leerlingen. Voor het eerst is er een daling bij de Antilliaanse / Arubaanse, Surinaamse en Marokkaanse jongens. Tot dusver bleef het percentage uitvallers onder deze groepen vrijwel stabiel. Onder de allochtone meisjes is aantal voortijdig schoolverlaters wel constant gedaald, aldus wereldjournalisten.nl.

© MAROKKO.NL 2010
allochtonen autochtonen leerling schooluitvaln
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?