Duitse diplomaten in Iran gearresteerd

buitenland
13
28 jan '10
Volgens Iran probeert het westen de onrust aan te wakkeren die ontstond na de presidentsverkiezingen van juni.

De Iraanse autoriteiten hebben vorige maand twee Duitse diplomaten opgepakt die volgens Teheran betrokken waren bij rellen tijdens de sjiitische Ashuraherdenkingen. Dat heeft een hooggeplaatste functionaris woensdag op de Iraanse staatstelevisie laten weten. Het is niet duidelijk of de mannen nog vastzitten.

De uitlating van de functionaris komt een dag na een waarschuwing van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan het adres van Iran. Ze stelde dat Iran niet veel tijd meer rest als het extra sancties wil voorkomen wegens zijn omstreden nucleaire programma. Het westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan atoomwapens te werken, wat Teheran tegenspreekt.

Iran beschuldigt het westen ervan de onrust aan te wakkeren die ontstond na de omstreden presidentsverkiezingen van juni. Tegenstanders van president Mahmoud Ahmadinejad gingen onder meer op 27 december de straat op tijdens Ashura, de dag waarop sjiieten de martelaarsdood in 680 van de kleinzoon van de profeet Mohammed herdenken. Bij onlusten kwamen acht mensen om het leven. Honderden mensen werden aangehouden, aldus depers.nl.

De protesten tegen de regering tijdens Ashura waren gepland, stelde de functionaris woensdag. Volgens hem was er op die dag ,,een netwerk actief dat verbonden is met westerse inlichtingendiensten''.

© MAROKKO.NL 2010
iran westen presidentsverkiezingen teheran duitsers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?