Protest tegen uithuwelijking 12-jarige aan 80-jarige

buitenland
299
9 feb '10
Een mensenrechtencommissie in Saoedie-Arabie heeft een advocaat geregeld voor een 12-jarig meisje dat is uitgehuwelijkt aan een 80-jarige man.

De activisten willen een verbod op kindhuwelijken en vinden dat de minimumleeftijd voor uithuwelijken omhoog moet. Het meisje, dat door haar vader is weggegeven aan een oudere neef voor bijna 18.000 euro, wordt geholpen door een advocaat die een scheiding wil bewerkstelligen.

Nu is er in het islamitische Saoedi-Arabie nog geen minimumleeftijd om te trouwen. Vaders hebben totale voogdij over hun dochters. Zij bepalen wanneer en met wie de meisjes trouwen.
Het betreffende meisje uit Buraidah, een conservatief plaatsje naast hoofdstad Riyad, trouwde vorig jaar onder dwang. Haar moeder probeerde het huwelijk middels een rechtzaak tegen te houden. Na de tweede hoorzitting trok ze zich om onbekende reden terug. Daarop nam advocaat Sultan bin Zahim de zaak over. De mensenrechtencommissie is overigens gelieerd aan de regering. Het is de eerste keer dat op deze manier wordt ingegrepen. Voorheen werd uithuwelijking door de commissie vooral gezien als 'familie-aangelegenheid'.

Activisten zien de procedure rond de scheiding als een testgeval en hopen dat als de uitslag gunstig is, kindhuwelijken in de toekomst niet meer voorkomen. Vooral in arme gebieden worden de meisjes op jonge leeftijd verkocht.

Een speciaal comite van de regering is al aan het onderzoeken of er een wet kan komen tegen kindhuwelijken. Maar de mensenrechtenorganisatie is bang dat dit jaren gaat duren, aldus telegraaf.nl.

© MAROKKO.NL 2010
saoedi-arabie huwelijk kind mensenrechtencommissie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?