Treinbotsing in Belgie: zeker 18 doden

buitenland
189
15 feb '10
Twee passagierstreinen zijn op elkaar gebotst in Buizingen bij Halle.

Lodewijk De Witte, de gouverneur van Vlaams-Brabant, heeft al bevestigd dat er zeker achttien doden zijn. Het zou gaan om 15 mannen en drie vrouwen. Een van de treinen zou het stopsignaal genegeerd hebben.

Er zijn officieel 18 doden geteld, maar zeer waarschijnlijk zal het dodental nog oplopen, mogelijk tot 25, aldus De Witte. Ook over de gewonden bestaat nog geen duidelijkheid. De laatste berichten spreken van 55 gewonden, van wie 15 zwaargewond.

Het ongeval gebeurde om 8.28 uur op de lijn tussen Brussel-Zuid en Quievrain. De ene trein kwam vanuit Leuven richting 's Gravenbrakel, de andere reed van Quiévrain richting Luik. Er zaten op beide treinen zo'n 250 à 300 passagiers.

Noodstop derde trein
De trein richting Luik had in Buizingen een tiental minuten vertraging opgelopen, maar had groen licht om te vertrekken. De trein richting Leuven kwam op hetzelfde moment voorbij Buizingen, maar zou een rood sein genegeerd hebben en de andere trein in de flank geramd hebben. Het zou ook kunnen dat er door een technisch defect geen rood sein gegeven is.

Spoorwegbeheerder Infrabel wil de oorzaak van de ramp nog niet bevestigen. Het kan volgens Infrabel nog uren duren voor de werkelijke oorzaak van de ramp bekend is.

Er was ook een derde trein in aantocht, maar die kon op tijd een noodstop maken.

Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2010
halle buizingen belgie treinongeluk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?