Marokkanen breken in bij elkaar

algemeen
86
23 feb '10
Marokkaanse bewoners van Amsterdam breken in toenemende mate bij elkaar in om bijvoorbeeld bruidsschatten te stelen.

Volgens Joke Padmos, woordvoerster van stadsdeel Slotervaart, is het echt een nieuwe trend. ''Het is zorgwekkend in welke mate het aantal woninginbraken stijgt. Deels komt dat doordat winkels beter zijn beveiligd, maar het heeft hier ook te maken met het fenomeen dat Marokkanen bij elkaar inbreken. Ze weten dan bijvoorbeeld dat er een trouwerij is geweest en gaan op zoek naar de bruidsschat.'' Volgens Padmos krijgt stadsdeelvoorzitter Marcouch ook uit andere delen van het land brieven binnen over deze problematiek. Overigens gaat het volgens haar met de straatroven en autokraken in de wijk juist enorm goed. ''Het aantal straatroven is gehalveerd en autokraken zijn nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen. Maar die woninginbraken zijn dus een probleem en dat gaan we nu aanpakken.''

Microdots
In de Sloterparkwijk binnen het stadsdeel zijn inmiddels 1400 gezinnen voorzien van een anti-inbraakvloeistof waarmee ze hun waardevolle spullen kunnen bespuiten met microdots synthetische dna.
Als de politie de gestolen goederen opspoort, bewijzen de microdots, die onder een microscoop zichtbaar worden, wie de rechtmatige eigenaar is. ''We zullen uitgebreid duidelijk maken dat in deze huizen de spullen zijn voorzien van die vloeistof'', zegt Padmos. ''Er komen stickers op de ramen en zelfs borden in de wijk te staan. Het wordt hierdoor onaantrekkelijk voor dieven om in te breken. Er zullen ook minder helers te vinden zijn die de spullen willen kopen.'' Soortgelijke projecten in Rotterdam, Utrecht en Venray leidden tot een daling van het aantal inbraken met gemiddeld 50 procent.

Meldingen
In de Sloterparkwijk steeg het aantal woningbraken het afgelopen jaar met maar liefst 67 procent. ''Op basis daarvan zijn deze bewoners uitgekozen. Het is een begin, maar er zal meer moeten gebeuren. We kijken hoe we de huizen kunnen renoveren en willen de lokale werkgelegenheid in de buurt verbeteren. Mensen hebben nauwelijks een band met de buurt en elkaar. Er is een slechte sociale controle. We krijgen veel te weinig meldingen dat er een verdachte wagen voor een huis staat of iemand via een ladder een woning wil binnenkomen'', zegt Padmos.
Om de 1400 gezinnen de anti-inbraakvloeistof te geven was een ton nodig. Dat geld is neergelegd door het stadsdeel en woningcorporaties Eigen Haard en Alliantie, aldus telegraaf.nl.

© MAROKKO.NL 2010
marokkanen inbraak buidsschat amsterdam joke padmos
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?