Klappen met stok in Koranles

algemeen
83
25 feb '10
In Rotterdam blijkt begin vorige maand een kind te zijn mishandeld tijdens Koranles.

  De leerling kreeg stokslagen van een medewerker van een islamitische basisschool, die buiten schooltijd vrijwillig de les verzorgde.

Met het incident in Rotterdam lijken de mishandelingen die vorig jaar in Den Haag aan het licht kwamen tijdens Koranlessen in moskeeen, niet op zichzelf te staan. De GGD Nederland gaat in opdracht van het kabinet onderzoek doen naar kindermishandeling tijdens godsdienstonderwijs in moskeeen in de grote steden. De mishandeling in Rotterdam is, hoewel anderhalve maand geleden gebeurd, nu pas bekendgemaakt. Het college van B en W maakt er melding van in antwoord op vragen van de gemeenteraadsfractie van de VVD.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Rotterdam zijn de stokslagen niet tijdens schooltijd uitgedeeld. De islamitische school had een ruimte verhuurd aan een organisatie die Koranlessen geeft aan kinderen. De mishandelaar was wel werkzaam op deze school, maar niet als docent.

''De ding van de school heeft adequaat gehandeld door het voorval te melden bij de GGD'' , aldus de gemeentezegsvrouw. ''De betreffende medewerker heeft inmiddels een berisping gekregen.'' Ook de GGD stelt dat de school in dit geval niets te verwijten valt. ''Die heeft zijn maatschappelijke plicht gedaan door het incident te melden'', zegt Denis Wiering, teamleider jeugdbeleid bij de GGD Rotterdam-Rijnmond.

De GGD heeft de melding vervolgens doorgegeven aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) van Bureau Jeugdzorg. Algemeen directeur René Meuwissen van Bureau Jeugdzorg in de stadsregio Rotterdam: ''Er zijn inderdaad contacten over geweest. Maar voor zover wij op dit moment hebben kunnen nagaan, hebben de ouders van het kind geen aanleiding gezien aangifte te doen.'' Het AMK heeft geen nader onderzoek gedaan naar de gezinssituatie van het kind, omdat er geen signalen zouden zijn van eventuele mishandeling binnen het betreffende gezin. De Rotterdamse onderwijswethouder Lamers (CDA) laat weten dat hij scholen niet kan verbieden om ruimtes te verhuren aan organisaties.

© MAROKKO.NL 2010
rotterdam koranles klappen ggd school denis wiering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?