Frankrijk noemt storm 'nationale ramp'

buitenland
35
1 mrt '10
Frankrijk heeft de zware storm die het land gisteren trof, uitgeroepen tot nationale ramp.

Op die manier kunnen er noodgelden worden vrijgemaakt voor de wederopbouw van getroffen gebieden.

De storm Xynthia kostte gisteren aan zeker vijftig mensen het leven. De slachtoffers verdronken vooral door snel opkomend water. Ook werden mensen geraakt door rondvliegend puin en vallende bomen.

In Frankrijk vielen 47 doden, maar ook in Spanje, Belgie en Duitsland kwamen mensen om het leven. In Nederland leidde de harde wind vooral in het zuiden tot materiële schade. In totaal raakten zo'n zestig mensen gewond.

Vermisten
''We bieden de nabestaanden de condoleances van de regering en het hele land'', liet de Franse premier Fillon weten. Later vandaag zal president Sarkozy het getroffen gebied bezoeken.
In Frankrijk worden nog een tiental mensen vermist. Sommige inwoners van laaggelegen gebieden vluchtten in paniek heuvels op. Fillon noemt die mensen een eerste prioriteit. '' We moeten ervoor zorgen dat alle daklozen veilig zijn, dat iedereen die wordt bedreigd door het hoge water veilig is.''

Weeralarm
Door de storm viel de elektriciteit uit bij meer dan een miljoen huishoudens, de helft daarvan zit nog altijd zonder stroom. Vijf departementen kondigden een groot weeralarm af. Het was nog maar de tweede keer dat dat gebeurde sinds het alarm werd ingevoerd in 2001, aldus nos.nl.

© MAROKKO.NL 2010
frankrijk storm ramp xynthia sarkozy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?