Marokkaan gezocht, niet de waarheid

algemeen
104
4 mrt '10
In 2009 bracht met name De Telegraaf heel Nederland in rep en roer vanwege een Marokkaanse jongen die een buschauffeur in Gouda zou hebben mishandeld.

 Bij nader inzien bleek het niet om een Marokkaanse jongen te gaan, was onduidelijk of het om mishandeling ging, en vond het incident evenmin plaats in de wijk Oosterwei. Gouda werd ondertussen neergezet als de zoveelste stad met problemen met 'Marokkaans terreur'. Als je al de afkomst noemt, geef dan de relevantie hiervan aan, vindt hoofdredacteur Mercita Coronel van Wereldjournalisten.nl.

Hoe hard de Goudse burgervader ook riep dat juist in Gouda de laatste jaren de relatie tussen de Marokkaanse gemeenschap, de gemeente en de politie sterk verbeterd was en het aantal probleemjongeren mede door deze samenwerking was afgenomen. Eveneens in 2009, moest het hijgerige Spitsnieuws.nl, gemaand door de Raad voor Journalistiek, een drietal artikelen rectificeren waarin, onterecht, criminaliteit met Marokkaanse jongens in verband werden gebracht.

De positie van media in conflicten met een etnische component, is onderwerp van debat op 9 maart in Amsterdam. Het blijkt nog altijd een actueel thema: wanneer is etniciteit van belang in een conflict? Het is een vraag die ruim 25 jaar geleden, in 1984, overigens ook al werd opgeworpen en wel door de NVJ-werkgroep Migranten & Media.

In 1995, onderzocht TNO-medewerkster Andra Leurdijk ook al de tv-verslaggeving in multiculturele wijken als het Utrechtse Zuilen en Spangen. Zij kwam tot de conclusie dat de problemen in de wijk door de programmamakers vooral werden verklaard uit het 'minderhedenprobleem'; een sociaal-economische verklaring speelde amper een rol. Leurdijk stelde bovendien vast dat in de tv-reportages vooral de autochtone wijkbewoner aan het woord kwam als de ervaringsdeskundige van de wijk. De allochtone wijkbewoners, de andere 50% van de wijkbewoners, werd niets gevraagd.
Sindsdien is er weinig veranderd in die journalistieke houding, sterker nog niet alleen de etnische maar daarenboven de religieuze benadering, zeker wanneer er betrokkenheid bestaat van Marokkaanse Nederlanders, is toegenomen; zie de verslaggeving over de wijken in Gouda, Culemborg of Ede. De Marokkaanse etniciteit of moslimidentiteit wordt bovendien zelfs gezocht als die er niet is, zie de eerste twee voorbeelden.


Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2010
marokkaan gouda telegraaf mishandeling buschauffeur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?