Almere verscheurd door PVV-overwinning

algemeen
429
5 mrt '10
Almere is totaal gespleten na de gemeenteraadsverkiezingen.

Inwoners die rouwen en zeggen zich te schamen voor de overwinning van de PVV staan tegenover juichende inwoners en zelfs echtelijke ruzies zijn het gevolg van de verkiezingsuitslag.

Gekleed in boerka, met twee gaten voor haar ogen, en een streepje stof over haar neus, duwt een islamitische vrouw een kinderwagen met haar dochtertje door het nieuwe stadshart van Almere. Het is de 'dag na de avond ervoor': de PVV is met een bijna een kwart van de stemmen in een daverende klap de grootste partij geworden in Almere. De gesluierde vrouw weigert iets te zeggen en loopt stug door, afwerende gebaren makend met zwarte handschoenen.

Een rondgang door de stad levert een gespleten beeld op van Almere: juichende en rouwende inwoners die zeggen zich te schamen voor de uitslag.
De meeste PVV-stemmers lijken oud-Amsterdammers te zijn, die jaren geleden verhuisden naar Almere vanwege de grotestadsproblematiek. Het zijn deze kiezers, die hoofdschuddend zien dat ze inmiddels door diezelfde stadsproblemen worden ingehaald, maar nu in hun polderstad, hun nieuwe land.

Echtelijke ruzies
Dat de stad echt is gespleten - met angst en beven wordt uitgekeken naar de collegeonderhandelingen - blijkt uit verhalen van inwoners die vertellen over echtelijke ruzies over de gemeentepolitiek. ''Mijn vrouw en ik hebben jarenlang altijd hetzelfde gestemd: VVD. Maar gisteren koos ze voor de PVV. Mijn zus was verbijsterd en heeft urenlang gesproken met mijn vrouw, om haar op andere gedachten te krijgen. Godzijdank bestaat de Centrumpartij niet meer, want als mijn vrouw daarop had gestemd, was ik gaan scheiden'', vertelt een 67-jarige Almeerder, die goed is ingevoerd in de gemeentepolitiek. ''Ik begrijp de gevoelens wel, maar die PVV-gemeenteraadsleden hebben geen flauw benul van de politieke realiteit. Ik vroeg ze allemaal persoonlijk of ze tijdens hun installatie de eed of de belofte wilden afleggen. Ze wisten niet eens wat ik bedoelde.''

Maar veel inwoners hopen dat de PVV alle verwachtingen waarmaakt. Zoals het glazenwasserechtpaar Theo en Anja Lierop, dat twintig jaar in Almere woonde, maar vanwege de verhardende stadsmentaliteit verhuisde naar het dorpje Stroe, met haar 1700 inwoners. ''We zijn weggegaan omdat hier dezelfde sfeer ontstond als in Amsterdam, vanwege alle zogenaamde 'medelanders'. We zijn in Stroe beland, omdat we daar eens vakantie hielden met onze toercaravan. We zeiden toen tegen elkaar: 'Het is hier zo fijn, we gaan nooit meer terug naar die klerestad.' Geen gejaag, gewoon aardige mensen, gezellig kletsen in de winkel, waar vind je dat in Almere?'' Het klantenbestand van de glazenwassers zit nog wel volledig in Almere. ''We hebben niet gestemd. We hebben toch niets te zeggen, al vanaf de invoering van de euro niet. Maar laat die PVV maar eens zien wat ze kunnen. Ze hoeven niet tekeer te gaan, als ze maar laten merken dat er paal en perk komt aan gespuis in de stad. Genoeg is genoeg.''

Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2010
almere pvv geert wilders verkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi