Tientallen doden door aardbeving Turkije

buitenland
78
8 mrt '10
Het oosten van Turkije is getroffen door een aardbeving die tientallen mensen het leven heeft gekost.

De beving gebeurde in de nacht van zondag op maandag en had volgens seismologische experts een kracht van 5,5 op de schaal van Richter.

Volgens de USGS, de geologische dienst in de Verenigde Staten, ontstond de beving op een diepte van 10 kilometer.
Turkse media spraken van zeker 50 doden en tientallen gewonden in de provincie Elazig. ''Er was veel angst en paniek onder de mensen.''
''Het duurde ongeveer een minuut. Wij voelden het heel sterk en iedereen probeerde naar buiten te komen'', aldus een lokale correspondent van het persbureau Dogan.

Bergen
Het epicentrum lag in een dunbevolkt gebied nabij de grens tussen de provincies Elazig en Bingol. De regio staat bekend om het natuurschoon, de hoge bergen en het grote aantal gletsjermeren.
In het dorp Okcular in de provincie Elazig zouden zeker acht mensen zijn omgekomen. De tv-zender CNN Turk meldde dat alleen hier al 25 tot dertig huizen zijn verwoest. Reddingswerkers zoeken in Okcular en andere plaatsen in het puin naar overlevenden.

Het bureau voor noodsituaties heeft hulpverleners, tenten, dekens en andere hulpgoederen naar het door de beving getroffen gebied gestuurd. Na de beving, die om 04.32 uur lokale tijd gebeurde, staken overlevenden in de ijzige buitenlucht vuurtjes aan om warm te blijven.

De regio ligt op het breukvlak van twee aardschollen en is in het verleden al vaker getroffen door aardbevingen. In mei 2003 eiste een beving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter 177 mensenlevens. Honderden burgers raakten destijds gewond, aldus nu.nl.

© MAROKKO.NL 2010
turkije aardbeving okcular elazig gewonden bingol
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi