Erdogan begrijpt haat tegen Turkije niet

buitenland
46
30 mrt '10
Turkije onderhandelt al jaren over toetreding tot de EU.

Media in Turkije hebben maandag de spanning rond het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog wat verder opgevoerd, met behulp van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. ,,Waarom deze haat tegen Turkije? Ik begrijp het niet. Is Turkije soms een zondebok?'', zou Erdogan afgelopen weekeinde hebben gezegd tegen journalisten tijdens een bezoek aan Libie.

Erdogan reageerde met zijn uitlatingen op de snelle afwijzing door Merkel van zijn plan voor de opening van Turkse scholen in Duitsland. Daar leven zo'n 3,5 miljoen mensen van Turkse origine, de grootste allochtone gemeenschap in Duitsland en de grootste Turkse gemeenschap in het buitenland.

Merkel is maandag in Ankara, de hoofdstad van Turkije, aangekomen voor een tweedaags werkbezoek. Ze voert gesprekken met Erdogan en met Abdullah Gul, de president van Turkije. Dinsdag bezoekt ze Istanbul.

De betrekkingen tussen Berlijn en Ankara zijn belast door tal van problemen. Turkije onderhandelt al jaren over toetreding tot de EU. In Duitsland is er verzet tegen toetreding van het relatief arme, voornamelijk islamitische land met meer dan 70 miljoen inwoners.

Tijdens de eerste dag van het bezoek van Merkel maakte de Turkse politie bekend dat recent 22 verdachten van betrokkenheid bij het terreurnetwerk al-Qaeda zijn gearresteerd. Ook werden wapens en documenten in beslag genomen bij antiterreuracties in een aantal provincies in het Aziatische deel van Turkije, aldus telegraaf.nl.

© MAROKKO.NL 2010
turkije ankara angela merkel tayyip erdogan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?