Tovenaar krijgt doodstraf in Saoedi-Arabie

buitenland
1356
1 apr '10
Saoedi-Arabie doet er sinds 2009 alles aan om tovenarij in het koninkrijk tegen te gaan.

Een Libanees die door een Saoedische rechtbank veroordeeld werd wegens 'tovenarij', zal waarschijnlijk deze week geexecuteerd worden, bevestigt zijn advocate, May el-Khansa. Ze roept de Libanese autoriteiten en mensenrechtenorganisaties op om tussen te komen. ''Afgelopen nacht hebben we via twee niet-officiele bronnen vernomen dat Ali Sabat onthoofd zal worden binnen de 48 uren'', aldus May el-Khansa in Beiroet. ''Ik heb daarna contact opgenomen met de Libanese autoriteiten waaronder president Michel Sleimane en de ambassadeur van Libanon in Saoedi-Arabie, in de hoop dat ze actie ondernemen.'' Volgens de advocate zou Sabat bezoek hebben gekregen van iemand van de ambassade. ''Het is uiterst belangrijk dat we het leven redden van deze persoon. Het gaat hier niet om een crimineel'', aldus de advocate.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verklaarde informatie te hebben gekregen waarin stond dat de executie voorzien is voor vandaag.

Zwarte magie
Ali Sabat werd in mei 2008 in Medina opgepakt terwijl hij in het bezit was van talismans en geneeskrachtige planten. Volgens de lokale pers zou hij aan zwarte magie doen die hij zou aanwenden om koppels uit elkaar te drijven. De man werd in november 2009 veroordeeld tot de doodstraf.

Saoedi-Arabie kondigde in 2009 de lancering van een campagne aan om tovenarij in het koninkrijk tegen te gaan. In november 2007 werd een Egyptische apotheker nog onthoofd voor gelijkaardige praktijken, aldus hln.be.

© MAROKKO.NL 2010
saoedi-arabië tovenarij libanees tovenarij talismans ali sabat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?