Helft van Oostenrijkers vindt islam een bedreiging

buitenland
174
8 apr '10
Volgens 71 procent van de Oostenrijkers is de islam onverenigbaar met het westerse concept van democratie, vrijheid en tolerantie.

Meer dan de helft van de Oostenrijkse bevolking aanziet de islam als een bedreiging, en drievierde van de ondervraagden vindt dat moslims zich niet genoeg aanpassen aan de Oostenrijkse samenleving. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksinstituut IMAS.

'Niet aangepast'
Maar liefst 54 procent van de ondervraagden gaat akkoord met de stelling dat de 'islam een bedreiging is voor het westen en voor de huidige levensstijl''. Een grote meerderheid van 72 procent vindt dan weer dat de moslims in Oostenrijk zich ''niet aanpassen aan de levensstijl in de gemeenschap'', meldt IMAS.

Volgens 71 procent van de Oostenrijkers is de islam onverenigbaar met het westerse concept van democratie, vrijheid en tolerantie, zo blijkt verder uit de peiling.

Anti-migrantenstandpunten
Op 25 april trekken de Oostenrijkers naar de stembus om een nieuwe president te verkiezen. De uittredende president, de sociaal-democraat Heinz Fischer, is bijna zeker van een herverkiezing. Zijn twee rechtse concurrenten zijn Barbara Rosenkranz, kandidaat voor extreem-rechts, en Rudolf Gehring van de christelijke partij. Rosenkranz wil meer controle over de grenzen terwijl Gehring bekend staat als een fervente tegenstander van de bouw van minaretten, aldus hln.be.

© MAROKKO.NL 2010
moslim islam bedreiging oostenrijk imas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?