Driess Boussatta en Abdelkarim Elhadroui laten Bekerfinale Schieten.

sport
0
12 apr '00

ALKMAAR (ANP) - Na twee uur zuivere speeltijd en een serie strafschoppen heeft NEC zich dinsdagavond ten koste van AZ voor de vierde keer in de clubhistorie verzekerd van de bekerfinale. Na een 1-1 stand na reguliere speeltijd en verlenging hielden de Nijmegenaren het hoofd koel vanaf elf meter en mogen ze zich opmaken voor de eindstrijd op 21 mei in de Kuip tegen de winnaar het duel tussen Vitesse en Roda JC.

De laatste strafschop kwam van de voet van Danny Hesp. De verdediger, drie jaar geleden nog afgedankt door AZ, gaf met een zuivere trap het startsein voor een Nijmeegse feestje in de Alkmaarder Hout. Trainer De Groot, die ook Arts, Schultz en Collen strafschoppen zag benutten ging voor het vak met de ruim duizend NEC-supporters op de schouders. De overige spelers vierden hun geluk in de polonaise.

Vreugde en verdriet liggen vooral in een bekerwedstrijden met strafschoppen heel dichtbij elkaar. Terwijl alles wat NEC was over De Kuip zong, likte AZ even verder op de wonden. Fertout en Boussatta verborgen na gemiste strafschoppen hun gezicht in de handen en werden niet vrolijk van de zalvende woorden van hun trainer Van der Lem.

,,Strafschoppen nemen is speciaal. Dat kun je niet oefenen. We hebben van een goed NEC verloren. Ik weet dat ze laag op de ranglijst staan. Maar daar snap ik niets van. Ze hebben een hele goede ploeg. Dal bleek vandaag. Ik kan niemand iets verwijten. Wij moeten nu via de competitie Europees voetbal veilig stellen. Zondag maar een goede wedstrijd tegen Ajax spelen.''

Op de uiteindelijk zege van NEC viel weinig af te dingen. Over de hele wedstrijd hadden de Nijmegenaren het beste van het spel. De verliezend finalist van 1978, 1981 en 1982 had alleen in de dertiende en minuut geluk dat scheidsrechter Temmink weigerde aanvoerder Pothuizen van het veld te sturen.

De door Vitesse begeerde verdediger vergreep zich na een fout van ploeggenoot Collen aan de de doorgebroken Perez. Het kwam hem slechts op een gele kaart te staan. Door de prent mist Pothuizen tot zijn grote teleurstelling de eindstrijd in De Kuip. Terwijl zijn ploeggenoten nog een half uur op het veld feestvierde, huilde Pothuizen zijn teleurstelling weg in de kleedkamer.

Na een slappe eerste helft had het duel na de hervatting wel de kenmerken van een echte bekerwedstrijd. Kwalitatief bleef het duel onder de maat. Emoties, strijd en doelpunten vergoedden echter veel. NEC kwam na een uur verdiend op voorsprong door De Gier die een solo van uitblinker Renfurm bekwaam afrondde. De Nijmegenaren bleven het duel domineren en kwamen pas in de problemen toen Pothuizen geblesseerd uitviel. Perez profiteerde van de wanorde in de defensie en maakte een kwartier voor tijd gelijk.

In de verlenging herstelde NEC zich en kreeg het vooral in de tweede helft van de verlenging de beste kansen. Janssen en Arts slaagden er niet in oog in oog met Moens te scoren. Hetgeen hen na de geslaagde strafschoppenserie werd vergeven.

,,Vitesse is de volgende'', zong het Nijmeegse legioen. NEC hoopt woensdag voor één keer op een overwinning van aarstrivaal Vitesse op Roda JC zodat de bekerfinale in De Kuip een onvervalste Gelderse derby wordt.

Bron: © Voetbal.nl

© MAROKKO.NL 2000

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi