Wilders, profeet van de angst

algemeen
53
26 apr '10
Ondertussen laat de retoriek van Wilders duidelijk zijn sporen na in de Nederlandse samenleving.

Terwijl de integratieproblemen van moslims in Nederland juist afnemen radicaliseert Geert Wilders steeds verder in zijn uitspraken over de islam. Zijn donkere angstfantasieën over de oprukkende islam en zijn dromen over oorlog en deportatie slaan bij veel burgers aan. Hoe onrealistisch ze ook zijn, ze leiden tot een klimaat waarin mensen elkaar op stlraat naar het leven gaan staan. Weinigen durven zich daar over uit te laten, want Wilders heeft het land in de greep van de angst.

Volgens opiniepeilingen zal de PVV van Geert Wilders tijdens de verkiezingen van 9 juni een flinke zetelwinst boeken. Wilders dankt zijn populariteit vooral aan zijn uitspraken over de islam. Zijn donkere angstfantasieën over de oprukkende islam en zijn dromen over oorlog en deportatie slaan bij veel burgers aan.

In ZEMBLA analyseren deskundigen zijn uitspraken en concluderen dat wat Wilders feitelijk zegt over de islam en moslims niet klopt. Tegelijkertijd uiten zij hun zorgen en waarschuwen voor de effecten van Wilders' retoriek.
Wilders is bezig met een internationale opmars en tijdens zijn toespraken in het buitenland laat hij zich uit in bewoordingen die ronduit oorlogszuchtig zijn.
T. Zwaan van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam: ''Dat zijn de dromen van iemand die denkt in termen van etnische zuivering.''

De ZEMBLA-aflevering Wilders, profeet van de angst, werd uitgezonden op zondag 25 april om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2.

Kopvoddentax, tsunami van moslims, een fascistische Koran met een haatzaaiende ideologie afkomstig uit een achterlijke cultuur. Geert Wilders wordt steeds radicaler in zijn strijd tegen de 'islamisering' van Nederland. Volgens politicoloog prof. dr. J. Tillie ligt dat aan het feit dat gevestigde politieke partijen de agenda van Wilders overnemen. ''Dus moet hij zich blijven onderscheiden van de politieke elite, waardoor zijn woorden steeds extremer worden,'' zegt Tillie.

Ondertussen laat de retoriek van Wilders duidelijk zijn sporen na in de Nederlandse samenleving. In Groesbeek treiterde onlangs een buschauffeur zijn moslimpassagiers met de woorden: “Wacht maar tot na de verkiezingen van 9 juni. Dan wordt alles anders en gooien wij jullie, buitenlanders, eruit.'' G. Ankoné, directeur van het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag, voegt daaraan toe: “Steeds meer mensen rechtvaardigen hun uitspraken jegens moslims door middel van uitspraken van landelijke politici.''

© MAROKKO.NL 2010
geert wilders integratieproblemen nederlandse samenleving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?