Persvrijheid neemt wereldwijd af

algemeen
3
3 mei '10
Slechts 16% van de wereldbevolking leeft in een land met persvrijheid

Freedom House constateert dat in in haar jaarlijkse publicatie voorafgaand aan de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei. Nederland scoort hoog met een 11de plaats.

Landen die persvrijheid genieten liggen vooral in West-Europa en in Noord-Amerika en Australie bestaat ook een grote mate van persvrijheid. 44% van de mensheid leeft in landen die gedeeltelijke persvrijheid kennen en 40% in landen zonder persvrijheid. Volgens de grondwet en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft iedereen het recht om via de media informatie te verzamelen en vrij te informeren. Dit recht wordt niet door alle overheden gewaarborgd, aldus de rapportage. De situatie is zelfs voor het achtste jaar op rij verslechterd. In 2009 noteerde Freedom House voor iedere verbetering, 2 verslechteringen.

Nieuwe media
De nieuwe media ontkomen evenmin aan censuur, integendeel zelfs. De landen waar weinig persvrijheid heerst op deze gebieden zijn China, Iran, Rusland en Venezuela. Zij gebruiken de nieuwste technieken om toegang tot bepaalde soort informatie te blokkeren en informatie te censureren. In China is er daarnaast een uitgebreide controle op burgers die actief zijn op internet. Wereldwijd zitten nu meer bloggers en internetjournalisten gevangen dan journalisten van de traditionele media.

In belangrijke opkomende democratieen is persvrijheid kwetsbaar. In landen als Mexico, Thailand, de Filippijnen, Sri Lanka en Senegal en Oeganda verslechtert de situatie jaar in jaar uit aanmerkelijk. De politieke druk op journalisten neemt toe en ook het aantal geweldsincidenten tegen journalisten stijgt, terwijl de overheden erg laks zijn in het actief opsporen en vervolgen van daders.
Maar ook in landen met een relatief sterke democratie ligt persvrijheid onder vuur. Voorbeelden zijn: Israel met reisbeperkingen voor journalisten en censuur door militairen; Italie met de steeds grotere macht van Berlusconi op de media. En in Zuid-Afrika en Namibie is de persvrijheid in 2009 teruggevallen van de status 'vrij' naar 'gedeeltelijk vrij'.

In Marokko, Afghanistan en Irak bestaat er geen persvrijheid. In India en Turkije gedeeltelijk. In Suriname en Ghana gehele persvrijheid.

Haiti en Liberia
Er is ook wat positiefs te melden. In een aantal landen is de persvrijheid wel toegenomen meestal dankzij de positieve houding van nieuw gevormde regeringen. Zij hebben er voor gezorgd dat bijvoorbeeld in Bangladesh, Bhutan, Haiti, Nepal en Liberia de persvrijheid beter bij wet werd geregeld, dat pluriformiteit beter wordt gewaarborgd en dat meer mensen toegang krijgen tot meer radiozenders, televisie en internet. Opvallend is dat in deze landen ook minder bedreigingen en aanslagen op journalisten voorkwamen dan de jaren ervoor, aldus wereldjournalisten.nl.

Klik hier voor de wereldkaart van persvrijheid.

© MAROKKO.NL 2010
freedom house persvrijheid wereldbevolking marokko nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?