'Griekenland doet beroep op noodpakket'

economie
11
11 mei '10
Griekenland heeft tientallen miljarden nodig om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Griekenland doet dinsdag een beroep op het eerste deel van een financieel noodpakket bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om een faillissement van het land te voorkomen. Het gaat om een bedrag van 20 miljard euro. Dat heeft een bron bij het ministerie van Financiën gezegd tegen het persbureau AFP.

De EU zou Griekenland bijstaan voor een bedrag van 14,5 miljard euro, het IMF betaalt 5,5 miljard euro. Griekenland gebruikt het geld deels om een staatsobligatie te herfinancieren die deze maand afloopt. De eurolanden en het IMF lenen in totaal 110 miljard aan de Grieken.

De komende maanden heeft Griekenland tientallen miljarden nodig om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Geld ophalen door middel van het uitgeven van staatsleningen is bijna onmogelijk geworden voor het wankelende land wegens de extreem hoge rente die investeerders eisen.

Ondertussen is de Griekse regering het maandag eens geworden over een drastische hervorming van het pensioenstelsel. Het huidige stelsel zou over hooguit vijftien jaar niet meer te betalen zijn. Vakbonden hebben aangekondigd woensdag opnieuw tegen de bezuinigingsplannen van de regering van premier George Papandreou te protesteren, aldus nu.nl.

© MAROKKO.NL 2010
griekenland noodpakket betalingsverplichtingen imf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?