D66 en GroenLinks beste keuze voor privacy

algemeen
7
18 mei '10
Wie privacy en digitale vrijheid belangrijk vindt, kan het beste stemmen op D66 of GroenLinks, zo blijkt uit de Digitale Vrijheidswijzer van Bits of Freedom.

De SGP, PVV, CDA en TON vormen de grootste bedreiging voor de digitale vrijheid, zo blijkt uit het overzicht van de burgerrechtenbeweging. Die beoordeelde de politieke partijen op basis van negen onderwerpen: Internettoegang, netneutraliteit, auteursrechthandhaving, privacy-by-design, databankbeveiliging, herinrichting IT-projecten, terrorismebestrijding, rechtsbescherming en toetsing bestaande surveillance.

De partijen konden drie mogelijke scores krijgen: vrij, lekker makkelijk, en onvrij. Een partij krijgt op een programmapunt de beoordeling vrij als zij concrete maatregelen voorstelt om de digitale vrijheid van de Nederlander op dat punt te waarborgen. Als een partij haar positie vooral in algemeenheden beschrijft, dan krijgt zij de score lekker makkelijk. Door geen standpunt in te nemen, kan een partij volgens Bits of Freedom haar positie eenvoudig verlaten als het erop aankomt. De beoordeling onvrij verdienen politieke partijen door helemaal niets te zeggen over een programmapunt. "Dat betekent dit specifieke punt blijkbaar niet belangrijk is volgens die partij, en dat zet de deur open naar verdere beperking van de digitale vrijheid", zo stelt de burgerrechtenbeweging.

D66 scoorde vijf keer 'vrij', terwijl GroenLinks niet verder dan vier kwam. Ook de PvdA haalde vier keer vrij, maar scoorde drie keer onvrij, waardoor de eindbeoordeling lager uitviel. De SGP scoort op alle punten onvrij, terwijl TON, PVV en het CDA op acht van de negen punten een negatief oordeel krijgen.

Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2010
privacy digitale vrijheid d66 groenlinks terrorismebestrijding
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?