Van Agt provoceert Israel met Midden-Oosten reis

buitenland
48
23 mei '10
De Nederlandse steun aan Israel lijkt af te nemen onder de bevolking.

Een delegatie van Nederlandse prominenten uit politiek en wetenschap bezoekt onder leiding van oud-premier Dries van Agt komende week Israel en de bezette Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

''We zullen vooral in contact treden met organisaties van vredesactivisten in Israel zelf en in de bezette gebieden,'' aldus Van Agt in een interview met NU.nl vlak voor het vertrek.
Van Agt staat bekend om zijn uitgesproken pro-Palestijnse standpunten. Naast CDA-er Van Agt gaan veel prominente oud-politici mee zoals oud-vice-premier Laurens Jan Brinkhorst (D66), oud-PvdA-minister Klaas de Vries, oud-CDA-voorzitters Bert de Vries en Tineke Loddes en
oud-minister van Defensie Wim van Eekelen van de VVD.
De reis wordt georganiseerd door The Rights Forum, een stichting opgericht door Van Agt, die zich inzet voor een rechtvaardiger Midden-Oosten beleid.


Pikant
''Het is vooral pikant dat de CDA-prominenten aan de reis deelnemen omdat juist die partij en met name demissionair premier Balkenende en diens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen de laatste jaren een pro-Israelisch beleid zijn blijven voeren.''
''Dat beleid van het CDA moet echt veranderen'', aldus Van Agt, die als minister-president naar eigen zeggen in de periode van 1977 tot en met 1982 eenzelfde pro-Israelisch beleid voerde maar later ''tot inkeer kwam''.


Nederlandse steun
De Nederlandse steun aan Israel lijkt af te nemen onder de bevolking, zegt Van Agt. Onlangs kreeg de Israelische website Ynetnews.com een intern onderzoek van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken in handen waaruit blijkt dat de ‘historische steun’ voor de Joodse staat onder het Nederlandse volk sterk aan het veranderen is.
In het rapport worden premier Balkenende en minister Verhagen wel geprezen om hun 'zeer vriendelijke houding jegens Israel’. 'Het zijn de laatste der Mohikanen," reageert Van Agt. ''Het zal het Israelische zelfvertrouwen toch gaan aanvreten als de steun van bondgenoten als Nederland op z’n retour is.''

Noam Chomsky
Een week geleden weigerde Israel de beroemde Joods-Amerikaanse publicist Noam Chomsky de toegang tot het land. Chomsky staat bekend als criticaster van het Israelische beleid ten aanzien van de Palestijnen.
“Ik houd er rekening mee dat ik geweigerd kan worden. De rest van de delegatie zal de reis gewoon voortzetten. Ik ga in dat geval naar huis en stampij maken in de pers," aldus de 79-jarige Van Agt die in 2009 zijn boek Een schreeuw om recht publiceerde waarin hij de ''onrechtvaardige strijd'' tussen de Israel en Palestina beschrijft.
''Reken maar dat men in Israel op de hoogte is van de inhoud van mijn boek. De inhoud wordt ongetwijfeld gezien als verderfelijk en onzinnig om zijn pro-Palestijnse houding. Als Chomsky al geweigerd wordt dan mag Dries van Agt uit Holland niet verwachten dat hij met open armen wordt ontvangen.''

© MAROKKO.NL 2010
nederland dries van agt israel palestina gazastrook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?