Driejarigen naar basisschool

algemeen
22
27 mei '10
Peuters van driejarige leeftijd kunnen minimaal vijf ochtenden per week naar de basisschool.

Onderwijsraad
Nu gaan vrijwel alle driejarigen naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of voorschool. Volgens de Onderwijsraad is dat een gemiste kans. In een advies aan de demissionair minster Andre Rouvoet van Onderwijs, stelt de Onderwijsraad dat dergelijke instanties erg verschillen van kwaliteit.

Ontwikkeling
Tussen de twee en zes jaar ontwikkelen kinderen zich sterk. Ze leren spreken, samenspelen, zich aan te kleden en te eten. Volgens de Onderwijsraad moeten kinderen in deze ''cruciale fase worden begeleid en gestimuleerd door gekwalificeerd personeel''. Leerkrachten moeten daarom goed zijn opgeleid en huidige medewerkers moeten worden bijgeschoold.

Uitbreiding
Veel opvoedtaken worden uitgevoerd door voorschoolse voorzieningen, omdat steeds meer kinderen naar de kinderopvang gaan. De Onderwijsraad stelt dat daar vaak weinig aan pedagogische programma’s wordt gedaan en dat deze instellingen er kwalitatief op achteruit gaan. Daarom wil de raad de basisschool uitbreiden. De scholen zijn dan verantwoordelijk voor het aanbod. Dit vergt een investering van de overheid van 100 tot 200 miljoen euro.

AVS
De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) betwijfelt of het becijferde bedrag van de Onderwijsraad wel voldoende is. ''Veel schoolgebouwen zullen moeten worden aangepast, het zittende personeel zal uitvoerig moeten worden (bij)geschoold en bovendien moet er voldoende personeel zijn,'' aldus voorzitter Ton Duif.

Bron: nu.nl

© MAROKKO.NL 2010
peuters
basisschool
onderwijsraad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi