Bonden op bres voor moslimstudent

algemeen
68
8 jun '10
Moslimstudenten in ons land vrezen de afschaffing van de studiebeurs en de invoering van een sociaal leenstelsel.

De tienduizenden islamitische studenten mogen namelijk niet lenen omdat ze volgens hun geloof geen rente mogen betalen of ontvangen, aldus telegraaf.nl.

Dat stellen de grootste studentenvakbonden LSVb en ISO, die steeds meer signalen binnen krijgen van verontruste allochtone moslimstudenten. "Een bepaalde groep tref je hard met deze regeling. Het hoger onderwijs is met een sociaal leenstelsel niet meer toegankelijk voor iedereen", zeggen de voorzitters Henno van Horssen en Jasmijn Koets. De studentenbonden trekken aan de bel met het oog op de verkiezingen van morgen. Politiek gezien lijkt het voor de hand liggend dat de basisbeurs wordt afgeschaft. CDA, ChristenUnie, PVV en SP willen de studiefinanciering handhaven. PvdA, VVD en D66 zijn voor een sociaal leenstelsel.

Arbeidsmarkt
''Op korte termijn zal de afschaffing van de basisbeurs bij de allochtone studenten leiden tot een studiestop en op lange termijn een aanzienlijke vermindering van de instroom van moslimstudenten. En dat zal enorme gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt'', zegt voorzitter Harun Yildirim van de multiculturele studentenvereniging Studenten Unie Nederland.

Ons land heeft 630.000 studenten in het hoger onderwijs, waarvan dertien procent van niet westerse allochtone afkomst is. Harun: ''Een groot deel daarvan zijn moslimstudenten die principieel tegen rente zijn. Deze moslims kopen ook geen huis, maar maken dan de keuze voor huren. Bij een sociaal leenstelsel is er geen keuze meer. Dan treedt het gevaar op dat de allochtone moslimstudenten niet meer gaan studeren en wordt er zo voor een grote groep een enorme drempel opgeworpen. Nu zou je kunnen zeggen: Laat de ouders dan deze kinderen financieel ondersteunen. Maar we weten allemaal dat allochtone gezinnen vaak moeilijk rond komen. Dus dat is ook geen optie.''

© MAROKKO.NL 2010
moslimstudenten studiebeurs lsvb iso
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?