Spanje zint op verbod boerka's

buitenland
55
16 jun '10
De Spaanse overheid werkt aan een wet om boerka's in openbare plaatsen te verbieden.

 ''We geloven dat kledingstukken als de boerka moeilijk in overeenstemming zijn te brengen met de menselijke waardigheid'', aldus minister van Justitie Francisco Caamano dinsdag. Ook stelt hij dat identificatie moeilijk is als mensen een boerka dragen. Caamano zei dat de nieuwe wet het verbergen van het gezicht verbiedt. Dat leidt dus niet alleen tot een verbod op boerka's, maar ook tot een ban op skimaskers en motorhelmen. Het besluit is niet religieus gemotiveerd, aldus de minister van het overwegend katholieke land.

Barcelona maakte maandag als eerste grote stad in Spanje bekend de boerka in openbare gelegenheden te verbannen. Eerder hadden de steden Lerida en El Venrell in Catalonie dat al gedaan. Een aantal andere steden overweegt nog om een verbod in te voeren.

Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe wet ingevoerd zal worden. Ook zullen de gevolgen niet al te groot zijn, omdat niet veel in Spanje wonende moslims een boerka dragen. Niet alleen in Spanje willen politici af van de boerka in het straatbeeld. In België werd vorige maand een conceptwet aangenomen met hetzelfde doel. In Frankrijk wordt nog gewerkt aan nieuwe wetgeving, aldus ad.nl.

© MAROKKO.NL 2010
spanje boerka overheid verbod barcelona
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi