Slachtoffer geheime CIA-vlucht krijgt geen vergoeding in VS

buitenland
2
16 jun '10
Maher Arar, een Canadees van Syrische origine, krijgt geen verontschuldiging of vergoeding van de Amerikaanse regering.

 Arar werd in 2002 op een geheime CIA-vlucht richting Syrie gezet omdat hij onterecht beschouwd werd als een 'gevaarlijke extremist'.

Het Amerikaanse hooggerechtshof besliste dat het om een 'politieke zaak' gaat waar het zich niet over kan uitspreken. Arar, een computeringenieur, werd in 2002 op de luchthaven van New York door de Amerikaanse politie gearresteerd op basis van informatie van hun Canadese collega’s, die Arar ervan verdachten een 'gevaarlijke extremist' te zijn.

Hij werd eerst naar Jordanie en vervolgens naar Syrie gebracht. Daar werd hij een jaar lang ondervraagd en gemarteld, volgens zijn getuigenis. In 2006 werd Arar gezuiverd van alle beschuldigingen van terrorisme door een Canadese onderzoekscommissie die licht wou werpen op de zaak en het feit dat Arar naar Syrië werd gestuurd in plaats van Canada.

In 2007 kreeg hij een publieke verontschuldiging en een schadevergoeding van 10 miljoen dollar van de Canadese regering. Acht maanden later gaf toenmalig VS-minister van Buitenlandse zaken Condoleezza Rice voor het congres toe dat 'dit geval niet bijzonder goed was beheerd'.

Maar naar een verontschuldiging en een financiële compensatie kan Arar na de beslissing van het hooggerechtshof waarschijnlijk fluiten. Het hof noemt de zaak een 'politieke kwestie' en wil niet over de zaak oordelen.

'Dit besluit benadrukt de morele verantwoordelijkheid van president Barack Obama en het congres om ervoor te zorgen dat het trauma van Arar wordt gecompenseerd', zegt de advocaat van Arar, aldus standaard.be.

© MAROKKO.NL 2010
maher arar vergoeding cia vlucht syrie barack obama
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi