Valse start topfavoriet Spanje tegen Zwitsers

34
16 jun '10
Spanje kende woensdag een valse start van het WK in Zuid-Afrika.

De topfavoriet ging in het eerste groepsduel met Zwitserland met 1-0 onderuit in Durban. Een zeldzame nederlaag voor de regerend Europees kampioen.

Een 'lucky' van Gelson Fernandes bleek kort na rust goud waard. De Zwitserse middenvelder profiteerde van chaotisch verdedigen van de Spanjaarden en tikte de enige treffer tegen de touwen: 1-0.

Het betekende het tweede verlies voor Spanje in een periode van vier jaar. Voor de Zwitsers was het de eerste zege op Spanje sinds 1925. De stuntploeg van Hitzfeld had in een zwakke oefenperiode voor het WK in de afgelopen negen maanden niet gewonnen.

Spanje trad aan zonder spits Fernando Torres, de man die zijn land twee jaar geleden met zijn doelpunt in de finale tegen Duitsland (1-0) de Europese titel bezorgde. De aanvaller van Liverpool begon op de bank. Hij is na een knie-operatie in april nog niet helemaal topfit. Na een uur kwam hij alsnog het veld in om de verrassende achterstand ongedaan te maken, maar dat lukte niet.

Bij Zwitserland begon Blaise N'Kufo, die in het afgelopen seizoen met FC Twente de landstitel veroverde, aan zijn 32e interland. De 35-jarige aanvalsleider kwam in de eerste helft amper aan de bal. Dat gold feitelijk voor al zijn ploeggenoten, die vrijwel voortdurend alleen maar achter hun technisch superieure tegenstanders aan liepen.