Helft Marokkaanse jeugd pleegde misdrijf

algemeen
0
25 jun '10
De helft van de Marokaanse jongeren heeft voor zijn tweeëntwintigste jaar een misdrijf gepleegd.

Dat blijkt uit een studie gedaan door criminologen en migratieonderzoekers voor het Tijdschrift voor Criminologie.

Voor het onderzoek werd iedereen die in een bepaald jaar (1984) in Nederland is geboren, gevolgd tot hij of zij 22 jaar werd.

Uit de cijfers blijkt dat 14% van deze mensen minstens één keer met de politie in contact is gekomen voor een misdrijf. Bij Nederlandse mannen gaat het om 20%, bij Marokkaanse mannen om 54%.
Marokkaanse jongens zijn gemiddeld het jongst als ze voor de eerste keer als dader worden geregistreerd (17,6 jaar) en ze komen komen gemiddeld het vaakst met de politie in contact (4,1 keer).
Van de meisjes uit 1984 komt 5,4% minstens één keer in aanraking met de politie als dader. Marokkaanse meisjes (16,6%) vaker dan Nederlandse meisjes (4,5%). Ook Surinaamse en Antilliaanse meisjes plegen drie keer vaker een vermogensdelict met geweld dan Nederlandse meisjes, aldus telegraaf.nl.

In de inleiding schrijft de redactie van het tijdschrift dat ''de relaties tussen criminaliteit en migratie grondige onderzoeksaandacht verdienen, maar dat ook kritische discussie nodig blijft om te voorkomen dat het onderzoek ongewild bijdraagt aan de uitsluiting van hele groepen migranten, die in meerderheid niets met criminaliteit van doen hebben''.

© MAROKKO.NL 2010
marokkanen jongeren misdrijf surinamers criminaliteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?