Andalusische telers tegen overeenkomst tussen Marokko en EU

economie
12
1 jul '10
De groente- en fruitsector in Andalusië is zich aan het mobiliseren om de ondertekening van een nieuwe agrarische deal te voorkomen.

 De deal is het resultaat van onderhandelingen tussen de Europese Unie en Marokko en het is de bedoeling dat het akkoord in 2011 van kracht zal worden. Veel telers aan de zuidelijke kust van de Middellandse Zee zijn bang dat ondertekening van het akkoord zal leiden tot een terugslag in de sector. Doordat het merendeel van de Marokkaanse tomaten en aardbeienproductie mede mogelijk gemaakt wordt door in Andalusië gevestigde bedrijven ontstaat een nogal tegenstrijdige situatie.

De Spaanse organisaties in de sector hebben kritiek geuit op de gebrekkige grenscontrole. Ook wordt er onvoldoende op oneerlijke concurrentie gemonitord. In de Spaanse krant El Pais stond een artikel met als hoofdvraag: 'Marokko, een kans of een bedreiging?'. Hierin stond dat het laatste jaar de aanwezigheid van Andalusische bedrijven in Marokko sterk is toegenomen. Volgens de gegevens van de Spaanse regering zijn de Andalusische bedrijven betrokken bij 80 procent van de aardbeienproductie en 50 procent van de tomatenproductie in Marokko.

Vooral de aardbeien- en tomatenteelt zal worden beïnvloed door de deal tussen de EU en Marokko. De overeenkomst houdt bijvoorbeeld voor de tomatenteelt in dat in de loop van de jaren steeds meer tomaten tegen een lager belastingtarief kunnen worden geïmporteerd. In eerste instantie zal 52.000 ton tomaten voor een lager tarief kunnen worden geïmporteerd. Deze regeling zal ervoor zorgen dat binnen vier jaar, de import van 253.000 ton naar 285.000 ton zal stijgen. Ook aan de importquota voor aardbeien zal worden gesleuteld.

Volgens een Euro-arab onderzoeksbureau in Grenada zijn de protesten van telers uit Andalusië gebaseerd op halve waarheden. Aangezien de belangen van beide landen overlappen en zij elkaar waar nodig moeten aanvullen. En de Spaanse minister Josep Puxeu verzekerde in El Pais dat de nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en het Noord-Afrikaanse land de agrarische sector in Andalusië ten goede zal komen, aldus agf.nl.

© MAROKKO.NL 2010
groente- en fruitsector andalusië marokko tomaten aardbeienproductie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?