Iran vaardigt stijlgids voor mannenkapsels uit

buitenland
0
6 jul '10
De Iraanse regering heeft een lijst gemaakt van 'acceptabele' mannenkapsels.

Vetkuiven kunnen er nog mee door, paardenstaarten zijn absoluut uit den boze.

De lijst wil komaf maken met een aantal 'decadente westerse kapsels', zo liet het Iraanse Ministerie van Cultuur weten. Zo kunnen te grote piekjes, paardenstaarten en 'nekmatten' absoluut niet door de beugel, aldus hln.be.

Geitensik
Wie een vetkuif in Elvis-stijl owil, krijgt daarentegen wél groen licht van Ahmadinejad en co. Ook opvallend: de meeste mannen in de catalogus zijn glad geschoren, maar er duikt er ook eentje op met een geitensik, een vorm van baardgroei waar de lokale clerus normaal gezien een hekel aan heeft.

''De voorgestelde stijlen zijn in overeenstemming met onze traditie en cultuur'', toont Jaleh Khodayar, organisator van een conservatief festival, zich tevreden. ''We zien in deze catalogus een bewijs dat de Iraanse regering voorschriften over uiterlijke kenmerken serieus neemt.''

Smaakpolitie
Verschillende kapperszaken zouden in Iran al gesloten zijn of boetes hebben gekregen als ze 'te westerse' snit aanbieden. Dit past binnen het Iraanse beleid om 'moraliteit' ook op fysiek vlak streng in de gaten te houden: onder meer een door de zon gebruinde huid, stropdassen, te frivole sluiers en te lage jeans kunnen voor de Iraanse smaakpolitie niet door de beugel.

Eerder dit jaar verklaarde een Iraans geestelijk leider ook al dat vrouwen in te onthullende kleren 'aardbevingen veroorzaken.'

© MAROKKO.NL 2010
iran regering vetkluiven mannenkapsels jaleh khodayar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi