Haïti is nog steeds puinhoop en heeft amper geld gezien

buitenland
13
12 jul '10
Zes maanden na een zware aardbeving ligt het arme Haïti nog steeds in puin.

De vele daklozen worden dan ook ongeduldig, want van het beloofde internationale geld hebben ze nog niet veel gezien. Intussen blijven er andere gevaren op de loer liggen. Een orkaan zou bijvoorbeeld dramatisch zijn voor de bewoners van de tentenkampen.

Veel kinderen proberen de dood van familie te verwerken en ze zijn hun huis en speelgoed kwijt. Alles wat hen een gevoel van identiteit gaf Gareth Owen, Save the Children


In de straten van Port-au-Prince en in de tentenkampen - waar nog steeds honderdduizenden mensen leven - begint de frustratie te groeien. "Toen we naar dit kamp kwamen, werden ons huizen beloofd. Waar zijn ze?", vraagt Jean-Auguste Petit-Frere. Volgens de Verenigde Naties zijn tot nu toe bijna 4.000 huizen gebouwd in een project dat in 10.000 nieuwe woningen moet voorzien.

VN-coördinator Nigel Fischer geeft toe dat de heropbouw van Haïti veel uitdagingen vraagt. Bovendien is de bevolking in de tentenkampen nog lang niet veilig. Ongeveer 130 kampen zouden heel kwetsbaar zijn als Haïti getroffen wordt door een orkaan. Sinds vorige maand zit de regio in het orkaanseizoen.

Kinderen
En daar blijft het niet bij. De tentenkampen zijn lang niet veilig voor kinderen, die het risico lopen ten prooi te vallen aan misdaad, uitbuiting en misbruik. Van degelijke sanitaire voorzieningen is meestal ook geen sprake. "Kinderen in Haïti hebben de meeste moeite om zich te herstellen na de aardbeving", zegt Gareth Owen van Save the Children.

"Veel kinderen proberen de dood van familie te verwerken en ze zijn hun huis en speelgoed kwijt. Alles wat hen een gevoel van identiteit gaf." De aardbeving heeft bij de jongste inwoners van Haïti een zwaar trauma nagelaten. Sommige kinderen durven geen betonnen gebouw meer te betreden. In de snikhete plastic tenten zouden nog een half miljoen kinderen leven.

"Ik denk dat de internationale gemeenschap met onze voeten aan het rammelen is", zegt schrijver Gary Victor. "Er is veel beloofd, maar nog niets gebeurd."


Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2010
haïti port-au-prince gareth owen aardbeving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi