Hoofddoek herbergt geen bom

algemeen
0
29 jun '04

Angst brengt moslims en niet-moslims niet snel dichter bijelkaar. Maar massamedia kunnen wel, aldus Senay Özdemir, genuanceerder over moslims berichten.

Welke constructieve bijdrage aan de samenleving had de Volkskrant in gedachten bij het vragen naar de gevoelens van 'Nederlanders' jegens 'moslims'? Mogen we ook onderzoeken verwachten naar de gevoelens van Nederlanders (inclusief moslims?) jegens bijvoorbeeld oude mensen, gereformeerden, voetbalsupporters of, (zoals Koot en Bie al in de jaren tachtig) jegens enge buren?

Zou de gevoelsbarometer van Johnny Modaal wezenlijk anders uitslaan bij andere bevolkingsgroepen die niet sterk lijken op het gekoesterde zelfbeeld? Het Hollandse gezegde onbekend maakt onbemind hoeft niet door een tendentieus onderzoek als het TNS NIPO-onderzoek dat de Volkskrant heeft laten uitvoeren te worden bevestigd. Het is veel interessanter om te onderzoeken op welke manier xenofobie - want daar lijkt het voor mij op - in deze tijd het best kan worden onderdrukt.

Ik begrijp goed dat de terreur van Al Qa'ida tot wereldwijde gevoelens van angst en woede leidt. Ik deel die frustratie en betreur tegelijkertijd dat 'terreur' door een deel van de Westerse massa automatisch wordt gekoppeld aan 'moslims'. Natuurlijk profileert Al Qa'idaa zich als moslimorganisatie. Maar staat elke christen pal achter de paus? Of elke Amerikaan achter Bush?

Een open samenleving als de Nederlandse is al eeuwen vertrouwd met internationale invloeden en de integratie en emancipatie van uiteenlopende bevolkingsgroepen. Dat gaat nooit vanzelf; dat vergt een serieuze inspanning van alle betrokkenen. Met dialoog en respect. Veel en vaak. En continue zorgvuldigheid. Net zoals iedere Nederlander het logisch vindt dat zij of hij met respect bejegend wordt door de maatschappij, zo mag ook elke Nederlandse moslim verwachten dat de discussie niet begint met een groot percentage negatieve gevoelens. Dat heeft niks te maken met eerlijkheid, dat is onnodig beledigend.

Wat moeten we wel doen met zijn allen? Werk maken van de uitkomst dat 'naarmate iemand meer afweet van de islam men positiever tegenover moslims staat'. De makkelijkste manier om de 86 procent van de Nederlanders positief te laten staan tegenover moslims, is ze dus kennis laten maken met deze groep.

Dat is via massamedia heel goed te realiseren: via de televisie, radio, kranten en tijdschriften valt veel positiever, in ieder geval genuanceerder, over en door deze groep te berichten. Begrijp me niet verkeerd, we hebben het hier niet over het versluieren van de problemen rondom allochtonen en het behagen van moslims maar over het behagen van de autochtone Nederlanders zelf.

Als de Nederlander zich niet meer bedreigd voelt, voelt deze zich gelukkiger in zijn eigen land. Dat is wat we hopelijk met z'n allen willen bereiken.

We weten allemaal dat angst een slechte raadgever is. De incidenten van de afgelopen jaren in de hele wereld zijn geen reden om aan te nemen dat alle moslims in Nederland bezig zijn met het produceren van explosieven en bommen. Als we met z'n allen continu doen alsof er een bom onder de hoofddoek zit, is het niet zo gek dat we onze onderbuik voelen bij het zien van een vrouw in burqa. Terwijl voor mij en vele andere moslims de hoofddoek symbool staat voor respect, liefde en barmhartigheid.

Een hoofddoek heeft een religieuze betekenis. Maar tegelijkertijd is het ook gewoon een lap stof die capabel is om wat haren te bedekken. We moeten er in ieder geval niet te moeilijk over doen. Net zoals we terecht accepteren dat er joden zijn met hoeden en krullen, sikhs met tulbanden, gereformeerden met zwarte kousen; om maar niet te spreken van de uitdossingen van uiteenlopende bevolkingsgroepen die zich op een niet-religieuze manier willen onderscheiden door middel van piercings of wat voor versierselen dan ook.

Laten we met z'n allen naar de moskee en de kerk gaan en met de imams en priesters een dialoog aangaan voordat we ons een negatief oordeel aanmeten. Laat iedereen gewoon zichzelf zijn.

Bron: © De Volkskrant

© MAROKKO.NL 2004